23 Mart 2017 Perşembe

Yol Verme (Start ) Kondensatörleri

Motor yol verme kondensatörleri kısaca izah etmek gerekirse, motor yol alma momentini artıran ve motorun sık aralıklarla durup kalkmasına izin veren özellikteki kondensatörlerdir. Bir motor yol verme kondensatörü motorun belli bir hıza ulaştığı ana dek devrede kalır ki bu değer yaklaşık nominal hızın % 75’ i mertebelerindedir. Daha sonra, istene hıza ulaşıldığında bu kondensatörler santrifüj (merkezkaç) prensibiyle çalışan bir anahtar yardımı ile devreden çıkarılacaktır. Bu aşamadan sonra motor işletme kondensatörü ile birlikte daha yüksek verimlilikte çalışmasına devam edecektir. 
Yol Verme Kondensatörünün Bağlantı Şekli

Motor yol verme kondensatörlerinin 70 µF üzerinde olanları dört ana sınıfta toplamak mümkündür: 125, 165, 250,330 Volt. Örnek olarak 250 voltta 88-108 µF’lik bir yol verme kondensatörünü verebiliriz. 

20 µF üzerindeki yol verme kondensatörleri her zaman için polarize olmayan alüminyum elektrolit kondensatörlerdir. Bu kondensatörlerin elektrolitleri katı olmayan özellikte olduğundan kısa motor yol verme sürelerinde tercih edilirler. 

Santrifüj anahtarlar bozulursa motor düzgün çalışmayacaktır. Eğer anahtar açık durumda kalmaya devam eder ise, yol verme kondensatörü devrede olmadığından motorun yol alması mümkün olmayacaktır. Eğer anahtar sürekli kapalı kalacak olursa yol verme kondensatörü sürekli devrede olacağından bu sürekli motor akımı kondensatörün bozulmasına yol açacaktır. Bir motor eğer yol almıyor ise anahtardan ziyade yol verme kondensatörünün bozulmuş olma ihtimalinin daha yüksek olduğunun bilinmesinde fayda olacaktır.

Hiç yorum yok: