24 Mart 2017 Cuma

Sayısal İletişimde Band Genişliğiyle İlgili Kısıtlar

(Çeviridir) 


Tipik bir sayısal (dijital) sinyalin pek çok farklı frekanstaki sinüs dalgalarının bir araya gelmesiyle oluştuğunu düşünebiliriz. Frekans arttıkça her bir sinyalin genliği azalmaktadır. Bu frekanslardan sadece iletim kanalının band genişliği içerisinde kalan kısım alıcıya ulaşabilmektedir. İletim ortamının band genişliği azaldıkça dörtgen şeklindeki sinyalin formu giderek daha fazla bozulmaktadır. Alıcı tarafında bu dörtgen şeklindeki sinyal tekrar üretilmek durumundadır. Nyquist belirli bir band genişliği için gerçekleştirilebilecek azami veri aktarım hızını veren bir formül vermiştir. 

Band Genişliği Sayısal İletişimde Anahtar Bir Kavramdır
 B ( hz ) band genişliğine sahip bir sayısal sinyal için ( böylece iki farklı sinyal seviyesi ) 2*B bit/sn hızında bir iletim gerçekleştirilebilecektir. Genel olarak, sinyal seviyesi M, ve band genişliği B için iletim hızı C (bit/sn ), şöyle verilir:

C = 2*B*ld(M)

Pratikte ciddi boyuttaki gürültüler (parazitler) nedeniyle bu ideal değerlere ulaşmak mümkün olmaz. Çok yüksek zayıflatma değerleri veya yanlış kablo seçimi nedeniyle bandgenişliğinde bir sınırlama ortaya çıkmaktadır. Özellikle çift bükümlü kablolama söz konusu olduğunda masraftan kaçınmamalı 10 Mbit/sn değerlerinde çalışılacak olsa dahi 100 Mbit/sn için uygun olan tip-5 kablo kullanulmalıdır. Daha sonra yapılacak tadilatlar ciddi şekilde maliyet getireceğinden en baştan ileriye dönük düşünmekle ciddi kazanımlar elde edilmiş olunacaktır. Bandgenişliğinde ortaya çıkan sınırlandırmalar daha çok modem üzerinde gerçekleşen WAN bağlantılarda ortaya çıkmaktadır. Şu anda geçerli olan 33600 bps ve üzerindeki değerlere normal telefon bağlantıları ile ulaşmak teknik yönden çok zorlaşmıştır.

Hiç yorum yok: