22 Mart 2017 Çarşamba

Faz Kaydırma Trafoları

Faz kaydırma trafoları şebeke veya şebeke bölümleri arasındaki yük akışını optimum şekilde düzenleyen (regüle eden ) aygıtlardır.  Kabaca bir seri  bir de kademe değiştiricili ikaz trafosundan oluşmaktadır. 
Faz  Kaydırma Trafosu

 Şebeke işletmecisi bu trafolarla hem elektrik iletimini hem de altyapısının yüklenme oranını denetleyebilir. Yenilenebilir enerji tesislerinin devreye alınmasıyla beraber iletim şebekeleri pek çok yerde yüklenme sınırına yaklaşmaktadır. Bu tür darboğazlardan kaçınmanın bir yolu toplam yükün, liberalleşen Avrupa elektrik piyasasıyla güdümlü olarak çoğu zaman ülke sınırlarının da aşılması yoluyla birbirine paralel iletim seksiyonları arasında bölüştürülmesidir. Enerji temininin güvenliği artmakta, böylece elektrik çökmesi ihtimali oldukça azalmakta ve çok pahalıya mal olan şebeke tevsi ihtiyacı olabildiğince minimize edilebilmektedir.

 Yükün dağıtılması sırasında faz kaydırma trafoları ihtiyaca bağlı olarak trafonun primer ve sekonder tarafındaki faz açısını değiştirmektedir. Kullanılan kademe değiştiricisinin kademe sayısı yüksek olmalı ve çok yüksek güçlerde çalışabilmelidir. Aktif güç için kademelendirmenin hassaslığı artırıldığı ölçüde daha fazla kademe değişimi manevrası yapabilme imkanı oluşabilmektedir. Bu trafolarda kullanılan kademe değiştiriciler sıklıkla çok değişik bir yelpazede olabilen ihtiyaçlara uygun olarak imal edilebilmektedir.

Hiç yorum yok: