1 Mart 2017 Çarşamba

Biyoyakıtlar

Yenilenebilir enerjinin türlerinden biri de biyoyakıt. Bu yakıtların hammaddesi bitkilerin veya hayvanların neden olduğu veya ürettiği organik maddelerdir. Bu hammaddelerden katı, akışkan ve gaz formunda bulunan ve enerji ihtiva eden bir yakıt elde edilebilmektedir. Pratikte çok kolay temin edilebilen, neredeyse zararlı emisyon gerçekleştirmeyen ve fosil yakıtlardan tamamıyla bağımsız bir enerji kaynağı olma özelliğine sahiptir. 

Biyoyakıtlara örnek olarak, bitkiler, bitkisel uzuvlar, bitkisel ve hayvansal menşeli arazi, orman ve deniz çiftliklerin atık ve yan ürünleri, biyoatıklar,yıllanmış kereste ve bitkisel yağ metilesteri vs verilebilir. Biyoyakıtların enerji üretiminde kullanılması ( elektrik, ısı ve yakıt üretimi) söz konusu olduğunda, kendini yenileyen hammaddeler veya enerji üretimi amaçlı olarak yetiştirilen bitkiler ve organik atıklar arasında bir ayrıma gidilir. 

Biyoyakıtlar Temiz Bir Çevre İçin İyi Bir Alternatif Oluşturabilirler. 

Kendini yenileyen hammaddeler, hızlı şekilde büyüyen ağaç türleri , enerji üretimi amaçlı olarak yetiştirilen bir yıl kadar ömrü olan, ve yakıt olarak işlev görecek kuru kütlesi oldukça yüksek olan özel bitkiler, etanole dönüştürülecek olan şeker ve nişasta içerikli tarla meyveleri ile sürtünmeyi düşürücü işlevleri olan veya akaryakıt olarak kullanılacak olan biyodizel (kanola yağı metilesterleri ) ya da biyoyağ üretimine dönük olarak yetiştirilen yağ içeriği yüksek meyvelerdir. Organik artık/atık maddeler, tarım arazilerinin, ormanların , sanayi bölgelerinin ve konut bölgelerinin ortaya çıkardığı maddelerdir. Biyogaz üretimi için gereken hammaddeyi meydana getirirler.  

Dünyada bu yakıtların kullanımında öncülük onuru Brezilya'ya aittir.  Amazon ormanlarının varlığı, ve ciddi su kaynaklarına sahip olması, iklim kuşağı ve arazi formasyonu buna imkan tanımaktadır.  2015 yılında sadece şeker kamışıyla üretim yapan merkezlerin toplam kapasitesinin 10.000 MW olması bizi fikir sahip yapmaya yetecektir.  

Bina tekniğinden bahsetmemiz gerekirse, biyoyakıt olarak odun, pelet, talaş, ısı üretimde kullanılan saman gibi ürünler tercih edilirler. Bundan başka biyoyakıt kullanan ısı merkezlerinde, aynı anda hem ısı hem elektrik üretilmektedir. Bu sayede konutların enerji ihtiyacına ciddi şekilde katkı sağlanmış olmaktadır. Devlet teşviklerinden hangi tür malzemelerin yararlanacağı yönetmeliklerde ve kanun hükmündeki kararnamelerde belirlenmektedir. 



Hiç yorum yok: