21 Mart 2017 Salı

İletken Bağlantılarının Yapılmasında Dikkat Edilmesi Gereken 3 Temel Nokta


Elektrik tesisatında iletkenlerin birbirleri ile bağlantılarının yapıldığı noktalar olan klemenslerin düzgün şekilde bağlantılarının gerçekleştirilmesi için üç önemli noktaya dikkat etmek gerekir:

Klemensler Bağlantıları İçin 3 Önemli Prensip
1- Seçilecek klemens tipi ve kesiti  ile iletken tipi ve  kesiti arasında uygunluk aranmalıdır.   Örneğin alüminyum iletkenler bakır iletkenlerden daha farklı özelliklere sahiptir. (yumuşaklık, korozyon vs..)

2-  Klemens kutusu içerisinde yeterince boşluk olmalıdır. Ayrıca kablo iletkenlerinin klemense bağlantısı yeterince pay bırakılarak yapılmalı ,iletkenlerin çekmeye karşı korunmasını temin edecek donanımı veya tasarımı olmalıdır. 

3-  Doğru şekilde tasarlanmış klemensler ile iletkenlerin klemens yüzeyine düzgün temas etmesi sağlanmalıdır. Yaylı klemensler vidalı klemenslere nazaran daha etkili temas sağlayabilmektedir. Vidalı klemenslerde vida torku gereğinden çok veya az olabileceği için sağlıksız  ve tehlike arzeden bir tesisat söz konusu olabilmektedir.   Tabii ki bahsettiğimiz şeyler çok genel anlamda ifade edilmiştir. En sağlıklı tesisat uzman teknik adamlarca yapılacak işe özel çözümler getirilerek yapılacaktır. 

Hiç yorum yok: