20 Aralık 2013 Cuma

Anti-Pompaj Rölesi



Anti pompaj rölesi kesicilerde veya tekrar kapama (recloser) sistemlerde, kapama sinyali röle ve kesicinin çalışma süresinden daha uzun süre devam etmesi halinde devreye giren bir röledir. Bu cihazın işlevi kesicinin kontaklarının ard arda sürekli açılıp kapanmasını engellemektir. Bu durum ya

1- kesici koruma röleleri tarafından açmaya götürülürken sisteme düşen bir kapama sinyali ya da

2- kesici bir arıza durumunda kapamaya götürülecek olursa, kapama sinyalinin süresi koruma rölesi ile kesici çalışma süresinin toplamından daha büyük olursa ortaya çıkabilir. 


Trip sistemi olmayan kesicilerde bu özellikte bir röleye ihtiyaç duyulmaz.


Bir kapama ve açma çevriminden sonra, kesiciye elektriksel olarak hala kapama kumandası geliyorsa kesicinin tekrar kapatmaması için kullanılan bir röle. Yani kesiciye elektriksel olarak hem kapama hem de açma sinyali gelince kesicinin özellikle arızalarda tekrar kapama yapması önlenmiş oluyor. Böylece hem arıza üzerine kapama engellenmiş oluyor hem de kesicinin kapama açma çevriminin tekrarlanması önlenerek kesicinin harap olması önlenmiş oluyor. 
Motor rölesi, kesici yayının durumunu limit (sınır) anahtarlarla tesbit edip kurma motoruna ve kapama bobinine seri bağlı yardımcı kontakları olan bir röle. Öyle ki, yay boşalınca konum değiştirirek kapalı hale gelen yardımcı kontakları kurma motoruna seri bağlı. Aynı şekilde yay kurulunca konum değiştirerek kapalı hale gelen yardımcı kontağı kapama devresindeki kapama bobinine seri bağlı.Bu bağlantı şekliyle, kesici kapama yayı, motor tarafından kurulurken, kesici kapama bobini devresi enerjisiz kalıyor. 
Kesici kapama devresinde kapama bobinine antipompaj rölesinin normalde kapalı kontağı seri bağlı. Ayrıca antipompaj devresi ile kapama devresi bir birine paralel bağlı. Her iki devre de kesiciye gelen elektriksel kapama sinyaliyle enerjileniyor. Yani kesiciye kapama kumandası verildiği sürece antipompaj rölesi enerjili kalıyor. Çünkü antipompaj rölesinin kendini mühürlemesini sağlayan normalde açık kontağı kontağı antipompaj rölesine seri bağlı. Dolayısıyla kapama kumandasından sonra, eğer kapama sinyali devam etse bile, kesicinin yayı kuruluysa, antipompaj rölesinin kapama devresine seri bağlı normalde kapalı kontağı açık olacağından kapama bobini enerjilenmiyor. Şimdi eğer kesiciye açma sinyali göderilirse kesici açıyor ama hala mevcut bir kapama sinyali olursa kesici açtıktan sonra tekrar kapanıyor. Bunu ise antipompaj rölesinin kapama devresine seri bağlı normalde kapalı kontağı engelliyor, çünkü antipompaj rölesi kapama sinyali olduğu müddetçe kendini mühürleyip enerjilenmiş kalıyor. Bu antipompaj rölesinin enerjisinin kesilmesinin tek yolu, kesiciye gelen elektriksel kapama sinyalinin kesilmesi oluyor. Dolayısıyla arızadan sonra açan kesicinin tekrar arıza üzerine kapama yapması önlenmiş oluyor.

Hiç yorum yok: