16 Mart 2017 Perşembe

Alternatif Akım Hat Şartlandırıcıları


Gücünü alternatif akım (a.c) sistemden alan tüm cihazların en düzgün şekilde işletilebilmeleri ancak temiz saf ve kaliteli bir sinüs dalga formundaki şebeke akımı ile belli sınırlar içerisinde kalmayı sürdüren şebeke gerilimi ile beslenecek olursa mümkündür. Bu durum özellikle dijital bilgisayarlar için böyledir çünkü bu cihazlardaki bilgi ve denetleme sinyal seviyeleri herhangi bir güç tüketicisinin tükettiği akım ve gerilimin şiddeti yanında pek küçüktür. Geçici rejim olayları ve istenmeyen sinyaller, yüksek güç gerektiren uygulamalarda ortaya çıkarak , 50 hz güç besleme hattını ana güzergah olara kullanarak bilgisayarlara zarar verebilirler. 

Bir Hat (Güç) Şartlandırıcısı


Elektronik cihazlarda uygulama sahası bulan “filtreleme ” bir nebze işe yarayacak olsa da bu filtrelemelerin genelde bir takım istenmeyen güç hattı “parazitleri” ni gidermede çok yeterli olmadığı görülecektir. Üreticiler tarafından bilgisayarlar için farklı koruma işlevleri gören ve 30 Mhz’e kadar filtrelemeye sahip cihazlar geliştirilerek hassas donanımı düzgün çalışmaya mani olacak gürültü sorunlarından uzak tutmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla geliştirilen hat şartlandırıcıları bilgisayar donanımı tedarikçilerinden satın alınabilir. Bu cihazların sağladıkları bir takım korumalar aşağıda verilmektedir:

Parazit Filtreleme güç hattı üzerinden gelen yüksek frekanslı elektromanyetik girişimi ekranlama tekniğidir. Bu tür bozulmalar sürekli olabileceği gibi kesintili de olabilir ama her halde bilgisayarın düzgün çalışmasına mani olurlar çünkü normal çalışmada bilgisayarın kullandığı sinyal seviyeleriyle mukayese edilebilecek sinyal büyüklüğüne ve frekans bileşenlerine sahiptirler. 

Bu tip bir filtreleme elektronik cihazlarda uzun yıllardır kullanılmaktadır. Sofistikeliğinin derecesi uygulandığı durum ve donanıma göre değişebilir.

Bilgisayar devrelerinde kullanılan bazı yarı-iletken cihazlar hiçbir şekilde yüksek gerilime, hatta anlık olanlarına bile tolerans gösteremezler. Hat şartlandırıcılarına eklenen ani gerilim yükselmesine karşı koruyucu devre ile bu tür ani gerilim yükselmelerine engel olunur. Yarıiletken cihazlar kullanılarak bu ani gerilim yükselmelerinde ortaya çıkan enerji emilir. 

Darbe Sınırlandırma daha yavaş ve uzun süren güç darbelerinde iş görür. Bu darbe sınırlandırıcıları Metal Oksit Varistörleri kullanarak binlerce watt gücündeki enerjiyi toprağa aktarma yeteneğenine sahiptir. Piyasada mesela 100 amperde 250 voltluk bir sınırlandırma geriliminden bahsedebileceğimiz ürünler vardır. Sınırlandırma işlevi saniyenin milyarda biri gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir. 

Aşırıakıma Karşı Koruma hızlı tepki veren bir sigorta veya kesici ile sağlanır. Bu koruma ile hat şartlandırıcı bilgisayara anormal durumlarda ana hat üzerinden giren akımı ve yine bilgisayar sisteminin herhangi bir yerindeki bozulma ihtimalini düşürmüş olur.

Hiç yorum yok: