26 Nisan 2013 Cuma

Kuru tip ve Yağlı Trafoların Karşılaştırılması:


  • Kuru tip trafolarda soğutma ortamı olarak hava kullanılır. Yağlı tip trafolar potansiyel yangın tehlikesi ve güvenlik zaafiyeti arzeden makinalardır. Yağlı tip trafoların varlığı güvenilir yangın güvenlik ve söndürme prosedürlerinin sürekliliği ve geliştirilmesini gerektirir. 
  • Kuru tip trafolar, güvenlik nedeni ile inşaat ve özel mahal gereksinimleri olan yağlı tip trafoların aksine yüke daha yakın konumlandırılabildiğinden,elektriksel kayıp ve kablolama maliyeti bakımından daha avantajlı bir trafo tipidir. 
  • Yağlı tip trafolar periyodik yağ analizi ve yorucu bakım prosedürleri gerektirir. Ne var ki kuru tip trafoların bu avantajlarına karşılık genel olarak ebat ve elektriksel yalıtım seviyesi bakımından kısıtlamaları olan trafolardır. Çok yüksek güç ve gerilim kademelerinde yağlı tip trafo kullanımı gerekir.Harici uygulamalarda yağlı tip trafoları kuru tip trafolardan daha düşük maliyet gerektirir.Ayrıca kuru tip trafoları yağlı tip trafolara nazaran nem ve toza karşı daha hassas makinelerdir. 
  • Kuru tip trafolarda kayıplar daha fazladır. (http://www.testguy.net/library/B210-05059.pdf)

Yağlı Tip Trafonun Yapısı (Hermetik Tip ) 


Kuru Tip Trafoların Yapısı

Hiç yorum yok: