31 Mart 2017 Cuma

Pillerin Ömrünü 8 Katına Kadar Çıkaracak İncecik Bir Kılıf Görünümündeki Elektronik Trafo : Batteriser

Bir elektronik trafo yardımıyla pillerin elektrik enerjisini tutma kapasitelerinin tamamından faydalanmak mümkün. Batterisers’in mucidi, bunu çok cüz’i bir meblağ karşılığında gerçekleştirmeyi vaad ediyor. Bugün için fazladan faydalanma sözü verilen enerjinin tüm pil kapasitesine oranı % 20 mertebelerinde. 

Bob Roohparvar icadının tanınıtımında iki adet kullanımış kalem pili alarak boştaki gerilimlerini ölçüyor. O an için , ilk başlangıç değeri olan 1,5 volt yerine 1,3 volt değeri okunuyor ölçüm cihazından. Roohparvar pilleri alıp, Bluetooth özellikli bir klavyenin batarya kısmına takıyor. Hazır bulunan herkes klavyenin çalışmadığını, pillerin boş olduğuna şahit oluyor. 
Batteriser  Elektronik Trafo Yardımıyla Pillerin Ömürleri 8 Katına Kadar Çıkabilecek 

Sonra, pilleri çıkartıp, onları incecik bir kılıfı andıran ve aslında boş olsa da içerisinde kısmen enerji barındıran pilleri canlandırmaya yarayan Batterisers’lara geçiriyor. Başarılı bir sonuç ortaya çıkıyor. Klavye artık üzerinde yeni piller varmışçasına çalışıyor. Klavyenin bağlı olduğu Apple marka bilgisayar göstergesiyle pillerin % 100 dolu olduğunu bildiriyor. 
Şimdi işin sırrından bahsedebiliriz. İncecik kılıf,yani nam-ı diğer Batteriser aslında bir elektronik trafo. Bu cihazın asli görevi pilin çıkış gerilimi 1,5 voltun altına düşse bile onu 1,5 voltta sabit tutmak. Roohparvar bu değerin 0,6 volt’a kadar düşebileceğini söylüyor. Böylece pillerin ömürleri uygun koşullarda sekiz katına kadar uzatılabiliyor. Bu sonbaharda Batterisers piyasaya sunulacak. Dörtlü paketin fiyatı yaklaşık 10 $ civarında olması bekleniyor. Elektronik trafo tekrar tekrar kullanılabilir özellikte. 
Batteriser Dörtlü Paketlerde ve Yaklaşık 10  $ Fiyatla Satılacak
Kulağa biraz gerçek dışı gibi gelen şey bilimsel olarak teste tabii tutulmuş. Kaliforniya San Jose Devlet Üniversitesinden fizikçi Kiumars Parvin “Batteriser’i test ettik ve bunun sonucunda çok rahat olarak şunu söyleyebiliyoruz ki, artık bir pilin kullanılmadan çöpe atılmasına kesin gözüyle baktığımız yaklaşık % 80’lik bir enerji tutma kapasitesinden faydalanabiliyoruz ” diyor 
Roohparvar, aşırı deşarja uğrayan pillerin herhangi bir tehlikeyi beraberinde getirmediği konusunda garanti verdikten sonra pillerin akmadığını ve aşırı şekilde ısınmadığını da vurguluyor. Kendisinin ifadesiyle: Havalimanlarında uçağa alınmasında sakınca görülmeyen Batteriser’ler çevreyi koruyor. Her yıl A.B.D ‘de yaklaşık 15 milyar adet pil herhangi bir şekilde geri dönüşüm veya çevreye zarar vermemesi için herhangi bir işleme tabii tutulmadan çöpe atılıyor. Bu rakam , satın alınan pillerin % 98’ine tekabül etmekte. 
Roohparvara göre bu cihaz pil üreticileri için ticari anlamda ciddi bir tehlike anlamına geliyor. A.B.D ‘de pil piyasasının büyüklüğü 3,4 milyar dolar ve onun gerçekleştirdiği ve işe yarayacağından emin olduğu bu inovasyon piyasada talep görecek olursa, o bu rakamın 1 milyar doların da altına düşeceğine kesin gözüyle bakıyor.

Hiç yorum yok: