19 Nisan 2018 Perşembe

Tarım Sektöründe Kullanılması Planlanan Robot Arı( Drone) 'lar.

Walmart Robot Arıları Patent Altına Alıyor.

Perakende devi Walmart tozlaşma yoluyla üremeye yardımcı drone'ları ve tarım sahasında görev yapacak diğer otonom uçakların patentini alıyor. Bu makinelerin zararlıları izlemesi ve böcek ilaçlarını uygulama ve benzeri işlevlerinin olması bekleniyor. 


Gelecekte, söz konusu dronlar zararlıları izleyebilir, böcek ilaçlaması yapabilir ve hatta çiçeklerin tozlaşma yoluyla üremesine yardımcı olabilir- ya da bu durum en azından perakende satış firması Walmart'ın ABD'de başvurduğu altı patentin ardında yatan fikir için böyle. Patent belgeleri, sabit bir şarj istasyonundan yola çıkarak tarım arazilerinin üzerinde ağ yardımıyla kontrol edilen bir drone sistemi/bütününü tanımlamaktadır. Burada, özel cihazlara sahip robot arılar, çiçeklerden poleni çıkaracak ve diğer çiçeklere aktarma görevi görecekler. Tıpkı arılar ve diğer polen taşıyan böcekler gibi. Bununla birlikte, bitki zararlılarını ve bu zararlıların etkilerini otomatik olarak tanımlayan ve uyarı veren drone'ların daha yakın bir tarihte gerçek olması bekleniyor. Patent başvurularında açıklandığı kadarıyla, bu robotların aynı türden bitki koruyucu özellikteki ilaçları belli yerlerde uygulama özelliğine sahip olmaları bekleniyor. 

Drone Arılar  Gelecekte Gerçek Arıların Yaptığı İşleri Yapabilecekler mi? 
Robotik temelde işlev gören polen aşılayıcı bu cihazlar üzerinde ciddi ölçekte bir araştırma süreci devam etmekte. Patent başvurusunun detaylarında polenin tam olarak nasıl aktarılacağına dair bir tarif bulunmuyor. Bunun nedeni, Walmart'ın daha 2016 yılında bu konuda bir patent için zaten başvurmuş olmasıdır. Harvard Üniversitesi'ndeki bir çalışma grubu, 2013'te sineklerinkine benzeyen iki kanatı sayesinde sadece uçmakla kalmayıp, aynı zamanda da havada asılı kalan bir drone tasarladı. Bir Japon ekibi, 2017 yılında at kılı ve yüksek teknoloji ürünü bir jel kullanarak gerçekleştirilen bir robotik polen aşılama işleminin nasıl yapıldığını göstermişti. 

Walmart patent başvurusunda, "Polen aşılama robot sistemi, doğal süreçte yaşanan düşüşe cevap vermeli. " şeklinde bir ifade geçiyor. Sektör uzmanları, tarım sektöründe kullanılabilecek drone’lar için gelişen bu ani ilginin arkasında, tedarik zinciri maliyetlerini önemli ölçüde azaltarak, gıda sektöründe Amazon ile rekabet edebilme girişiminin yattığını düşünüyorlar. Bu girişimin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı en azından şu an için şüpheli. Walmart, ABD'de 2018'in sonuna doğru evlere ücretsiz yiyecek dağıtmaya başlamayı planlıyor - Amazon Fresh servisi ise bunu zaten yapıyor. 


Hiç yorum yok: