4 Nisan 2018 Çarşamba

IPTV (Internet Protokol Televizyon Sistemi )


IPTV kavramıyla (IP-TV, IP / TV), geleneksel yayın yöntemlerinden ziyade televizyon sinyallerinin Internet benzeri anahtarlamalı ağlar üzerinden internet protokolü yoluyla dağıtıldığı ve dijital televizyon sistemine aktarıldığı yayın biçimleri kastedilir. IPTV terimi, günlük konuşma diline uygun olarak açıkça tanımlanmamıştır ve farklı şekilde yorumlanabilmektedir: 
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), IPTV'yi televizyon, video, ses, metin, görüntü ve IP tabanlı ağlar üzerinden iletilen multimedya hizmetleri olarak tanımlamakta ve gerek duyulan kalite (QoS), güvenlik, etkileşim ve güvenilirliğini sağlamaktadır. 
Alman IPTV Derneği, IPTV'yi, herhangi bir uç ekipmanının (mobil, sabit, vb.) kullanılarak, Internet Protokolleri ve IP kabiliyetine sahip olan tüm ağ türleri üzerinden (açık ve kapalı ağlar) hareketli görüntülerin aktarılması olarak tanımlar. IPTV'nin kapalı ağlarda çalışması Güvenli IPTV olarak adlandırılır. Bununla birlikte, İnternet bir iletim ağı olarak kullanılıyorsa, buna WebTV veya İnternet TV denir. Mobil IPTV, IP tabanlı bir ağda kablosuz bağlantı kullanarak konumdan bağımsız IPTV kullanımına olanak tanır. 
Alman TV platformu, IPTV'yi İnternet Protokolü'ne dayanan bir dağıtım şekli olarak tanımlamakta ve aynı zamanda Internet TV'den ayırt etmektedir:IPTV sisteminde bir telekomünikasyon sağlayıcısı, belirli bir kullanıcı grubuna (aboneler) geniş bant ağında belirli bir kalite standardında bir program paketi temin eder. Buna karşılık, Internet TV ("İnternet üzerinden TV") de isteyen herkes ne zaman isterse , internetten ücretsiz olarak erişilebilen içerik ve programları indirip seyredebilir.
IPTV Esnekliği Sayesinde Vazgeçilmez Bir Yayın Formatı Haline Geliyor

IPTV adı ilk kez 1995 yılında kurulan ve sonradan 1998 yılunda Cisco firması tarafından satın alınacak olan Precept Software şirketi tarafından kullanılmıştır. Precept. IP / TV terimi Cisco firması tarafından ticari bir isim olarak kullanıldı. 

Temeller.

IPTV'nin temel ilkesi, yayın akışı yapan bir sunucudan bu yayına ait paketleri alacak bir istemciye doğru birbirinin içine geçmiş video ve ses verilerinin paket olarak yayınını sağlamaktır. Ekranın belli ölçülerde istenilen ölçüde ölçeklendirilebildiği bilgisayarlara ulaşan çoklu ortam içerik yayınından farklı olarak , bir IPTV içeriği görüntü formatına ve görüntü çözünürlüğüne bağlı olarak bir TV ekranına sığmalıdır. Çözünürlük 720 x 576, 1280 x 720 veya 1920 x 1080 piksel olmalıdır. 

Kapalı veri ağları, DMZ'(Demilitarize Bölgeler ) lere benzer şekilde ağdaki sunuculara kontrollü erişim sağlayan mantıksal ağlardır. Kapalı bir ağ, operatörün onu serbestçe yapılandırabilmesi ve ağda yayın yapmak için gereken bant genişliği ve yayın akış server sayısı gibi bir takım teknik kaynağı saklayabilmesi avantajına sahiptir. Böylece medya tüketicisine işlevsellik açısından bir garanti verilebilmektedir. Ağ üzerindeki bu tür kontroller genellikle sadece ağ sisteminin sahipleri tarafından icra edildiğinden ,bunlar söz konusu yayın hizmetleri için hizmet sağlayıcılığı görevini de üstlenirler. Almanya'daki en büyük kapalı geniş bant ağları, Deutsche Telekom, Vodafone / Arcor ve Telefónica Germany / O2 tarafından işletilmektedir. Yani bu bahsi geçen üç işletmeci, internet servis sağlayıcılığı işlevinin de ötesine uzanarak aynı zamanda kamusal alana hizmet veren televizyon yayın kuruluşlarına ve Özel televizyon yayın kuruluşlarına ek olarak Kablo TV sunucularına ait canlı yayın paketleri ve İstek üzerine Video hizmetlerini isteğe bağlı olarak ekstra bir hizmet şeklinde sunan bir IPTV Hizmet Sağlayıcısı olarak da görev üstlenir..İnternet veri servisi ve telefon servisi ile birlikte, böyle bir teklif paketi "üçlü oyun" (Triple Play) olarak adlandırılır. (Teklif, mobil hizmetleri de içeriyorsa, ayrıca Dörtlü Oyun (Quad Play) olarak da adlandırılır).

Hiç yorum yok: