2 Nisan 2018 Pazartesi

Led Lambaların Gelişimi Trendleri ve Uygulama Sahaları

Elektrik fiyatı dünya çapında artmaktadır ve şirketler ve özel kişiler giderek artan işletme maliyetleri ve CO2 emisyonlarını azaltmanın yollarını aramaktadır. LED aydınlatmaya dönüşüm seçeneği şu anda kanıtlanmış bir çözüm olarak kabul edilmektedir. Jacobs University Bremen tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bir floresan tüpüne kıyasla bir LED lambanın güç tasarrufu yüzde 60'a, bir ampulle karşılaştırıldığında yüzde 90 lara ulaşmaktadır. LED'lerin verimliliği son 40 yılda 10 yılda bir artmıştır, böylelikle mevcut LED'lerin ömrü 15.000 ila 50.000 saat mertebelerindedir. Yüksek güçlü LED'ler, diğer ampullerden daha fazla watt başına daha fazla lümen elde etmektedirler. Bu özellikleri onları özellikle insanların çok zaman harcadıkları depolar, atölyeler ve ofis binalarında kullanım açısından cazip hale getirir. Enerji tasarrufunun geleceği için en uygun çözüm, LED aydınlatma ve enerji tasarrufu davranışının birleştirilmesidir.

Led Armatür
LED'İN KEŞFİ
Nobel ödüllü Karl Ferdinand Braun 1876’ların başlarında, kristallerin sadece bir yönde elektriği iyi iletebildiğini özellikle vurguladığı bir konferans verdi. Bu özelliğin keşfi, LED lambalar tarafından ışık üretimi için temel olarak kabul edilir. Işık yayan diyotların mucidi olarak ( sırasıyla 1907 ve 1921 yıllarında )H.J. Round ve Oleg Lossew, kabul edilirse de aslında ilk LED'ler 1962'de kullanılmıştır. Ancak, düşük ışık etkinliği ve az sayıda renk sunduklarından başlangıçta sadece basit ekran komponentleri olarak kullanıldılar. Sonraları oldukça yüksek güçlü LED'ler yaygın olarak kullanılabilir hale geldikçe, diyotlar sinyalizasyon teknolojisi alanına girdi. Yüksek ışıksal verim ve uzun servis ömrü nedeniyle, LED'ler havalimanı önlüklerinde, sokak aydınlatmasında, fenerlerde ve aydınlatmada giderek artan oranda kullanılmaktadır. Bu trend önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

Led Şeritler Yaşam Alanlarında Önemli Bir Aydınlatma Öğesi Haline Gelmiştir.
LED lambalar ve lambalar için Adeta Sınırsız Uygulama Seçenekleri 
Başlangıçtaki yüksek maliyetler LED'lerin atılımını engellemesine rağmen, Goldman Sachs iki yıl içinde uluslararası aydınlatma uygulama pazarının yüzde 80'inin LED'ler tarafından işgal edileceğini öngörüyor. Daha fazla belediye, sokak aydınlatmasını tüm ülke ekonomisine fayda sağlayan, maliyet tasarrufu sağlayan LED’ler ile donatıyor. LED'ler, kaldırımları ve otoparkları, ayrıca endüstriyel alanları ve yeşil alanları da aydınlatabilir. Özel sektörde daha çok farklı renklerde bina cephelerinin yanı sıra gölet ve havuz aydınlatması uygulamaları yapılmaktadır. Bununla birlikte, enerji tasarrufu için en büyük potansiyel özel hane halkları için söz konusu olmaktadır.Bu alanda, bir yenileme/dönüşüm yapılarak yıllık tüketim maliyetlerin yüzde 90'ına varan oranlarda tasarruf gerçekleştirilebilmektedir. Yeni nesil ampuller, LED armatürler ve lambalar, hepimizin iyi bildiği enerji tasarruflu lambaların yanısıra gün geçtikçe daha çok önümüze çıkmaya devam ediyor. Özellikle bu lambalar enerji tasarruflu lambalar ile kıyaslanacak olduğunda, civa içermediğinden dolayısıyla da toksik içermediğinden dikkate değer bir konumda bulunuyor. Buna ek olarak, LED'ler, yer tasarrufu sağlayan tasarımları nedeniyle , modern konut aydınlatma armatürlerinde sık sık kullanılmaya başlamıştır.. Daha şimdiden, yaşam alanlarında ince LED şeritler, hoş bir endirek aydınlatma sağlamakta ve vitrin veya çerçevelere göze çarpmayacak şekilde monte edilebilmektedir.

Hiç yorum yok: