3 Nisan 2018 Salı

İnşaat Sahasında Bulut Teknolojisi

Her iş istasyonunun kendine özgü gereksinimleri vardır. Ofisler söz konusu olduğunda, ekranın yeterince büyük olup olmadığı ve sandalyelerin sert olup olmaması önem arzederken, inşaat sahaları gibi açık havadaki iş yerlerinde tamamen farklı kurallar geçerlidir. Yüksek katlı bir bina, yeni bir otopark veya bir aile evi inşa ediliyor olsun olmasın farketmeksizin bina yapım işinin kendine has zorlukları vardır. Çoğu zaman, mobil cihazlar üzerinde bulunan ve inşaat süreci ile ilgili olan verilere erişim sınırlıdır ve , mimarlar, planlamacılar veya inşaat mühendisleri için bu durum bir problem oluşturmaktadır Bu nedenle, inşaat sahasında güvenilirliği kanıtlanmış bulut tabanlı çözümler trend haline gelmektedir. 

Bulut Teknolojisi Çok Önemli Bir Yardımcı Haline Geliyor
Bulut sayesinde özel şahıslar çok sayıda avantaj sağlamakta ayrıca , her geçen gün daha fazla şirket bu trende dahil olmaktadır . Bulutla, verileri, belgeleri ve bilgileri kolayca paylaşabilir ve her yerden alabilirsiniz. Bu durum çalışanlara masa başında oturarak çalışmadıkları hallerde bile daha fazla esneklik sağlar. Bu nedenle bulut teknolojisi , faaliyetlerini özellikle ofiste sürdürmek durumunda olmayan şirketlerin bilhassa ilgisini çekmektedir.

Bulut Teknolojisi İnşaat Alanında  Proje Sorumlularına  Önemli Esneklik Sağlamaktadır
Her şeyden önce, mimarlar veya inşaat mühendisleri gibi hareket halinde olan meslekler bundan faydalanır. Bu meslek erbabı için veri, proje ve önemli bir takım verileri her zaman yanlarında bulundurmak önemlidir ve tüm gizli ve önemli verileri sadece tek bir bilgisayarda saklamak her zaman mümkün olamayabilir. Bulut ile, tüm bu materyaller fiziki olarak yine tek bir yerde bulunsa da, inşaat sahasındayken istenilen herhangi bir zamanda akıllı telefon, tablet veya dizüstü bilgisayar üzerinden erişilebilir. Çalışanların hem kişisel hem de mesleki amaçlar tek bir elektronik cihaz kullanması (iş dünyasında BYOD modeli ile ifade edilen yaklaşım )özellikle iyi bir çözümdür, çünkü projeci ve mimarlar özellikle inşaat sahasına henüz ulaşmadıkları vakitlerde de ortaya çıkan konularla önceden ilgilenme imkanına sahip olurlar. 

Ancak bulut çözümleri ve BYOD stratejisi kullanıldığında, bazı insanlar güvenlik konusunda da endişe duyabiliyorlar. Çalışanlar akıllı telefonlarını, tabletlerini veya dizüstü bilgisayarlarını her gittikleri yere götürebildiklerinden, bazı insanlar bu güvenlik açığının çok büyük bir risk oluşturup oluşturmadığını merak ediyorlar. Bu insanlar genel olarak işleriyle ilgili olan bu verileri kamuya açık ortamlarda değil kendi özel ağları içerisinde kullanmak istiyorlar. Ancak bu endişeleri gidermek amacıyla geliştirilmiş özel BYOD çözümleri mevcuttur.

Güvenlik Esas Olarak Kalmaya Devam Ediyor
Bulut hizmet sağlayıcıları, bu sektörde güvenliğin en önemli öncelik olduğunu bilir ve söz konusu olan müşterilerinin hassas verileri olduğundan müşterilerine bu anlamda saygı gösterirler. Bu nedenle hibrit çözümler giderek daha popüler hale gelmiştir.. Firmanın kendisine ait olan özel ağında yerel bir bulut ve aynı zamanda genel bir bulut yapısı birlikte kullanılır - bu sayede her iki model de hem ofiste çalışanlar tarafından hem inşaat sahasında hem de hareket halinde bulunan çalışanlar tarafından en uygun şekilde kullanılabilir. Ek olarak, akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara kadar değişen bir yelpazede, dış mekan kullanımı, veri yedekleme ve bulut erişiminde kullanılmak üzere mükemmel şekilde tasarlanmış olan dayanıklı cihazlar geliştirilmiştir.

Mimarlar, inşaat mühendisleri ve proje sorumluları için esneklik, özellikle de sürekli bağlantı ve verilere erişim açısından son derece önemlidir. Pratik BYOD modeli ve çeşitli bulut hizmetleri ile bu esneklik sağlanabilir ve en üste seviyede desteklenebilir. Bulut teknolojisi ile , proje sorumlularının dışında hiç kimsenin görmemesi gereken planların istediğiniz zaman görüntülenebilmesi, önemli dokümanların herkesle kolayca paylaşılabilmesi veya şantiye sahasında önemli değişiklikler yapılabilmesi gibi esneklik gerektiren çok sayıda kabiliyete sahip olmak mümkün hale gelmektedir.

Hiç yorum yok: