26 Ocak 2017 Perşembe

Kısaca Jeneratörlerde Marş Sistemi

Yedek (destek) güç sistemi olarak jeneratör setlerinde başlatma yani marş sistemi en önemli sistemlerdendir. Genellikle kritik yüklerin beslenmesinde tercih edilen kesintisiz güç kaynaklarının batarya ömrü birkaç dakika ile sınırlı olduğundan bu sistemler göz önünde bulundurulduğunda, jeneratörlerin çok hızlı ve devreye girmeleri gerekmektedir. Güç sistemindeki kesintinin tespiti, tahrik mekanizmasının yani motorun başlatılması , frekans ve gerilimi kararlı ve istenen sınırlar içerisinde oluşturulması ve yüklerin jeneratör çıkışına bağlanması en az 10-15 sn içerisinde gerçekleşmek durumundadır. 


Marş Sistemi 
Ne var ki günümüzde pek çok sistem boşalmış, bozulmuş veya eksiltilmiş (çalınmış vs olabilir ) aküler nedeniyle bu anlatıldığı şekliyle muntazam işletilemektedir. Bu olumsuzluklara tekniğine uygun yapılmayan bakımlar ve insani faktörler(hatalar) de dahil edilebilir. Bilinçli bakım ve tasarım jeneratörlerin doğru şekilde başlatılabilmesi için son derece önem arz eder. 

Jeneratörlerin pek çoğu, tıpkı otomotiv uygulamalarında olduğu gibi akülerden beslenen marş motorları ile başlatılır. Buna karşılık. Çok büyük bir tahrik elemanına yani motora sahip jeneratörlerde elbette bazı pnömatik ve hidrolik seçenekleri de söz konusudur. Alışılagelmiş marş sistemlerinde en önemli kısım kesinlikle akülerdir. Örnek olarak, bazı tip jeneratörlerin akülerini şarj eden şarj dinamosu bataryanın kullanımda olmadığı durumlarda akü bataryalarının dejarjını önleyecek hiçbir işlev görmemektedir. Bunun için otomatik ve ayrı bir şekilde tasarlanmış uzaktan alarm verebilen şarj sistemleri en iyi uygulama şekli olacaktır. Aküleri soğuktan ve pastan korumak da çok önemlidir. 

Akü bataryaların soğuktan korunması, akülerin kurşun asit elektrolitlerini belli sıcaklıklarla tutan ısıtıcılarla gerçekleştirilir. Böyle bir ısıtma işlemi soğuk iklimlerde marş motoruna gönderilecek marş akımının ciddi şekilde artırılabilmesine olanak sağlar. Aküler genelde, -17,8 derecede 30 saniye boyunca verebilecekleri ve soğuk marş akımı (CCA ) diye anılan bir tasarım değeri ile üretilirler. Bu sıcaklığın altında ve 26,7 derece üstündeki sıcaklıklarda akünün güvenilirliği zayıf kalmaktadır.

Hiç yorum yok: