7 Şubat 2015 Cumartesi

VOIP (İnternet Protokolü üzerinden Ses)

IP üzerinden ses kısaca VoIP , konuşmanın bir IP şebeke üzerinden taşınmasıdır.Bu şebeke bir yerel ağ (LAN) olabileceği gibi bir geniş ağ (WAN) ya da tüm internet ağı olabilir. Bu teknolojinin temelinde paket yönelimli internet protokolu (IP) bulunmaktadır.

IP üzerinden ses taşınması, kullanılan iletişim hattının,kaynak israfını önlemesi prensibine dayanır. Bu durum özellikle, bir genişbant bağlantısı söz konusu olduğunda daha da önem kazanır. Böylece IP tabanlı bir genişbant bağlantısı üzerinden klasik telefon hatlarına kıyas ile daha fazla görüşme sağlanabilir.

  VOIP Temel Kavramlar

Dünya üzerinde, telefon şebekeleri güvenilir ve süreklilik esas alınarak optimize edilirler. Teknik yeterince olgun ve kararlıdır. PSTN şebekeler olabildiğince az sayıda bileşenden oluşuyorken internet tabanlı VOIP dolaylı ya da dolaysız pek çok bileşene sahiptir. Pek çok faktör, bağlantının sağlanması esnasında ve sonrasında önemli rol oynamaktadır.

VoIP- uygulamları : Call-Manager,Softphone
VoIP Protokolleri: SIP ,H.323 , RTP, UDP
VoIP'i Destekleyen Hizmetler: DNS , NAT, QoS, AAA, 
İşletim Sistemleri: Linux, Unix, Windows
Donanım: Geniş ağ modem, Rutır, IP-telefon, Smartphone
Ağlar: LAN, WAN,DSL,Tv kablo

VoIP Sistemlerde Ses Kalitesi

Sesin kalitesi bağlantıya ve sesi kendisi üzerinde sayısallaştıran kodeğe bağlıdır. G.711 kodeği kullanıldığında PSTN kalitesinde bir ses kalitesine sahip olunur. Paket varış sürelerindeki gecikmelerin ve veri paketi kayıplarının söz konusu olmadığı , kararlı bir bağlantı şarttır. PSTN haberleşmede, anahtarlama sistemi sayesinde, devre anahtarlama yani PSTN kalitesi elde edilir. 

Internette ses paketleri farklı şebeke ve istasyonlar üzerinden akmaktadır. Paketlerin akış hızı bu akışı kontrol eden operatöre aittir. Sadece , bağlantının kaliteli ve sürekli şekilde temini (Hizmet Kalitesi QoS )ile internet üzerinden telefon konuşmaları yapabilmek mümkün olabilmektedir. Şu anda alman internet altyapısında servis sağlayıcının ciddi şekilde büyük olan bir kapasitesi söz konusudur. Ses paketleri çok minimal bir gecikme ile aktarılabilmektedir. Konuşmanın kalitesi cep telefonlarıyla yapılanlarla kıyaslanabilecek kadar iyidir. Çok sık olmamakla birlikte hatta klik sesleri duyulabilir. Hattın her iki ucunda duyulan yankı ise daha ağır basmaktadır. İstisnai durumlar dışında bu durum Servis Sağlayıcısının denetimi altında olmaktadır. Buna karşılık yine hatta yaşanan ufak çaplı gecikmelerin önüne geçilememektedir. 

VOIP : Protokoller ve Standartlar

IP üzerinden telefonla görüşme standartlarının henüz oturtulabildiğini söylemek güç. Tek bir üreticinin ürünlerine yönelindiği takdirde önemli bir sorunla karşılaşılması pek söz konusu değil. Yine de farklı farklı üreticilerle ortaklaşa çalışılmak istendiğinde bazı durumlarda çeşitli kısıtlamalarla karşılaşılması mümkün olabiliyor. 


.
Voip Katmanları ve Kullanılan Protokoller

Hiç yorum yok: