4 Şubat 2015 Çarşamba

Gelgit Güç Santralleri


Gelgit güç santralleri denizlerde meydana gelen gelgit olaylarının meydana getirdiği akıntılardan faydalanan santrallerdir. Deniz suyunun bir gel git olayı sonucunda bir reservuarda depolanmasından ve bunun potansiyel enerjisinden faydalanan ve deniz akıntısının kinetik enerjisinden faydalanan olarak ikiye ayrılırlar.

Potansiyelden Faydalanan Gelgit Güç Santrali

Gelgit Güç Santrali
Birinci durumda yüksek genlikli bir gelgit dalgasının olması halinde, uygun nitelikli ve rezervuar görevi gören bir koy , elektriği üretecek santrali içeren bir baraj ile denizden ayrılır. Deniz yükseldiğinde bu koy dolarken elektrik enerjisi üretilir.denizin alçalması durumunda barajın gerisinde yüksekte bulunan depolanmış suyun enerjisinden elektrik üretilir. Böylesi bir üretimin yapılabileceği coğrafik konumlar son derece sınırlıdır. 
İkinci bir enerji üretim şekli deniz akıntısından enerji üretmektir.Sabit türbinler yerine şaftlara sabitlenmiş ve su içinde yüzen türbinler söz konusudur.Özel kanatları sayesinde, tıpkı bir uçurtmanın  havada yaptığı gibi, suyun altında akıntı sayesinde sekizler çizerek hareket ederler. Bu şekilde türbinlerin üzerinden akan akımın hızı kat kat artmış olur. 

Bu tip güç santrallerinden elde edilen enerji tahmin edilebilir dolayısıyla güvenilir bir enerji olarak kabul edilebilir. Dolayısı ile rüzgar ve güneş enerjisine nazaran daha değerli bir enerji türüdür. Çevreye etkileri oldukça önemsiz seviyede olmakla birlikte, yüksek ilk yatırım maliyetleri ve bakım maliyetleri bu santrallerin zayıf yönünü oluştururlar. 

Hiç yorum yok: