13 Şubat 2015 Cuma

Hava Çekirdekli Reaktörler



Hava Çekirdekli Reaktörler
Hava çekirdekli reaktörler esas olarak güç iletimi ve dağıtım sistemlerinde olduğu gibi, elektrik santrallerinin güç sistemlerinde , bu sistemlerin korunması ve bu sistemlerin verimlerinin yükselmesi için tesis edilirler.

Özel bir kullanım sahası olarak, hava çekirdekli reaktörler ayrıca elektrik test labaratuvarları ve araştırma enstitülerinde de kullanılırlar.

Elektriksel güç teknolojilerinin süregelen gelişmesi ile , bilhassa elektriksel güç sistemlerinde yarı iletken teknolojisinin daha fazla yer almasıyla , son yıllarda güç reaktörlerine duyulan gereksinimlerde değişimler yaşanmıştır. Hava çekirdekli tiplerin kullanım spektrumu genişletilmiş olup bu genişlemeye sebep olan başlıca etkenler, bu reaktörlerin demir çekirdekli olanlara göre sahip olduğu üstünlükler ve lineer (doğrusal ) karakteristikleridir.

Yeni geliştirilen, açık havada kullanıma uygun yalıtım malzemelerinin kullanımı ve ileri üretim teknolojileri , hava çekirdekli kuru tip reaktörlerin, en yüksek gerilim kademelerinde dahi kullanımına yol açmıştır.

Hava çekirdekli kuru tip reaktörlerin yalıtımında yağ kullanılmaz. Bu reaktörler çevre dostu olup yangın ve patlama riski taşımazlar. Dahası, bu reaktörlerin bakım gereksinimi bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok: