12 Şubat 2015 Perşembe

Elektriksel Özellikleri Bakımından Bakır ve Alüminyum Karşılaştırması


1-Ağırlık : Alüminyum bakıra göre % 70 kadar daha hafiftir. Bu yönüyle sadece nakliyatta değil , tesiste harcanan zaman ve masraf yönüyle de üstündür

2-İletkenlik: Genel olarak bakırın iletkenliği daha iyidir. Bakır alüminyumdan yaklaşık olarak yüzde 50 kadar daha iyi iletir.Ne var ki, bakırın ağırlığı alüminyumdan 3 kat daha fazladır. Aynı uzunluk ve ağırlıkta bakır , alüminyumun yarısı kadar iletkendir.

3-Ek Yerleri: Geçmişte , teknik insanlar alüminyumun oksidasyona karşı zayıf olduğunu dile getirirlerdi. Bu oksidasyon ek yerlerinde iletkenliği ciddi manada azaltırdı. Busbar sistemlerinde iletken baraların tamamen elektro-kalay kaplama ile kaplanması, farklı metallerin teması sonucunda ortaya çıkabilen bu problemin aşılmasını sağladı. 

4-Güvenlik: Demir ve benzeri metallerin aksine, alüminyum diğer metaller ile kullanıldığında kıvılcım meydana getirmezler (http://en.wikipedia.org/wiki/Spark_testing ) ki bu özellikleri sayesinde patlama riski olan yerlerde kullanıma daha uygun bir seçenek haline gelirler. Üreticiler çinko ve kalay kaplanmış busbar yapısı sayesinde alüminyumu daha dayanıklı ve bakımı kolay hale getirmişlerdir. 

5-Manyetik Olmama: Alüminyum manyetik olmayan bir metal olduğunda minimum manyetik girişim ihtiyacı olan mahallerde kullanılmaları daha uygundur. Bu uygulamalara yüksek gerilimin yanında elektronik uygulamalarını da dahil edebiliriz.

6-Mekanik Dayanım: Alüminyum alaşımlar 60-530 Newton/mm2 dolaylarında mekanik dayanıma sahiptir.Bu özellikleri fazlasıyla tatmin edicidir.







Hiç yorum yok: