17 Şubat 2015 Salı

Sayısal (Dijital) Rampa Analog-Sayısal Dönüştürücü

Sayısal Rampa Analog –Sayısal dönüştürücü ya da sayaç A/D dönüştürücü olarak da bilinen bu dönüştürücüler gayet basit yapıda olsa da pek çok sınırlamalara sahiptir.
 Temel mantık  bir ikili sayaç çıkışını D-A dönüştürücü  girişine bağlayıp,  D-A dönüştürücünün analog çıkışını , sayısallaştırılacak analog giriş sinyali ile bir komparatör üzerinden  kıyaslamak ve komparatörün çıkışını , sayaca sayma işlemini ve reseti yapacağı zamanı bildirmede kullanmaktır.  Aşağıdaki şekli inceleyelim:

Rampa Dönüştürücü
Sayaç her saat darbesinde saymaya devam ettikçe , D-A dönüştürücü çıkışı gitgide daha yüksek bir gerilim meydana getirir. Bu gerilim komparatör üzerinden giriş sinyali ile kıyaslanır. Eğer giriş gerilimi D-A dönüştürücü çıkışından  daha büyük ise , komparatörün çıkışı yüksek (LOJİK 1 )olacak ve saya. Normal olarak saymasına devam edecektir. Sonunda,komparatörün çıkışının lojik 0 olmasını sağlayarak , D-A dönüştürücü çıkışı,  giriş gerilimini aşacaktır.  Bu iki şeyin meydana gelmesine sebep olur. Birincisi ,komparatörün yüksekten düşüğe geçişi shift registerin , sayaç çıkışında ne var ise hepsini yüklenmesine sebep olacak, böylece A-D dönüştürücünün çıkışını güncellemiş olacaktır. İkincisi , sayaç aktif –LOAD girişine , sonraki  ilk saat darbesinde kendisini 00000000 a resetleyecek şekilde , bir lojik 0 sinyali almış olacaktır.
Bu devrenin etkisi, analog sinyalin büyüklüğünü takip eden bir D-A dönüştürücü çıkışı üretmek, bu seviyeye uygun ikili çıkışı oluşturmak ve tekrar baştan başlamaktır. Yaklaşık olarak aşağıdaki işi yapmaktadır.
 
Rampa Testere  Sinyal ile Analog Sinyalin Seviyelerinin Sayısal Hale Getirilmesi


Her güncellemeler arasındaki sürenin (yeni sayısal çıkış değerleri) giriş geriliminin büyüklüğüne bağlı olarak değişimine dikkat edin. Düşük gerilim seviyeleri için, güncelemeler oldukça yakın aralıklı olup yüksek seviyelerde ise aralarında daha büyük aralıklar söz konusu olmaktadır.
 
Rampa Dönüştürücü Sayacını Süren Sayısal Çıkış Seviyelerinin Süre Aralıkları




Hiç yorum yok: