24 Ocak 2017 Salı

Sıvı Reostalar


Sıvı reostalar içerisinde sıvı elektrolit kullanılan ayarlı dirençlerdir.  Akışkan kısım yani elektolit genellikle tuzlu sudur ve sıvı seviyesi değiştirilmek suretiyle bu reostaların direnç değeri ayarlanabilmektedir.  Daha çok motor başlatmada ve hız kontrolünde kullanılan bir tür  ayarlı dirençtir.  Bilindiği gibi asenkron motorlarda hız kontrolünde direnç kullanımı sık başvurulan bir yöntemdir. 


Yapı olarak bir kaba konulmuş tuzlu su içerisinde bulunan  bakır plakadan oluşur.  Bu kabın içerisindeki elektrolit seviyesini  ve böylece direnç değerini değiştirmek üzere bir düzenek bulunur. Bu düzenek modern uygulamalarda servo motorlar ile kontrol edilebilir.  

Bu kontrol neticesinde değişen elektrolit seviyesi ile iletkenlik ve dolayısıyla da direnç değeri değişir. Yüksek elektrolit seviyesinde direnç düşük düşük seviyelerde ise yüksektir.  

Asenkron Motor Yol Vermede Kullanılan  Sıvı Reosta 


Sıvı reostalar sessiz çalışan ve uzun ömre sahip devre elemanlarıdır. D.C devrelerde pek tercih edilmezler çünkü D.C akım elektrotlar arasında ciddi bir tortulaşma meydana getirirler.  Bu yüzden uygulama sahaları A.C ile sınırlıdır. 

Sıvı reostalar ayrıca test merkezlerinde , jeneratör çıkışlarında yük olarak kullanılabilir. Jeneratör çıkışı tuz çözeltisi ile dolu bir kabın içerisinde bulunan elektrotlara bağlıdır. 

Bu ayarlı dirençlerin büyük olanları ,  elektrolit sıcaklığını kontrol etmek üzere bir ısı eşanjörüne de sahip olabilir. 

Hiç yorum yok: