19 Ocak 2017 Perşembe

Nanotitanyumdioksit (TiO2 ) & Nanoçinkooksit (ZnO)

Nanotitanyumdioksit & Nanoçinkooksit 
Büyüklükleri bir kaç yüz nanometreyi aşmayan Titanyumdioksit ve çinkooksit parçacıkları özellikle ağartma ve yiyeceklerin ömürlerini uzatmada kullanılan gıda katkılarıdır. Daha küçük ebatlardaki nanoparçacıklar, antibakteriyel özellik sağlayan katkı maddesi olarak gıda paketleme ve saklama kaplarında kullanılırlar. Kozmetikte bu ikisi, ultraviyole ışınımlardan korunma amaçlı olarak kullanılırlar. Nanotitanyumdioksit halihazırda , nano gümüşlerin yanı sıra karşımızaen çok çıkan nano yapıtaşlarından biridir.

Güneş Kremlerinde Ultraviyole Işınımlara Karşı Korumada Kullanılan  Nano Çinko Oksit Toz Halinde
Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, yüksek doz alınması halinde nano titanyumdioksitin akciğer kanserini tetiklediği gözlemlenmiştir.  Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı bu malzemeyi kansere neden olabilen malzemeler sınıfına sokmuştur.  Özellikle fareler üzerinde gerçekleştirilen deneylerde nano titandioksitin hamile farelerde yavrulara geçtiği ve bu aktarım sonucunda bilhassa beyin vc sinir sistemi üzerinde ciddi hasarlara sebebiyet verdiği gözlemlenmiştir.  Erkek yavrularda ilerleyen dönemlerde sperm üretiminde ciddi azalmalar tespit edilebilmiştir.  Bundan başka nano titanyumdioksit  özellikle ultraviyole ışığa maruz bırakıldıktan sonra algler ve su pireleri ki  korunmuş bir ekolojik sistemin en önemli göstergelerinden biridir,  için zehirli hale gelmektedir. 

Nano çinkoksit de aynı şekilde alglere ve su pirelerine zehirli bir etkide bulunabilirler. Farelerin beslenmeleriyle ilgili olarak yapılan bir deneyde,120 nanometre büyüklüğündeki çinkooksit parçacıklarının karaciğer, mide , kalp ve dalak üzerinde zararlı etkilerinin olduğu ispatlanmıştır.  19 nanometre büyüklüğündeki çinkooksit parçacıklarının çok düşük bir dozu bile insan ve fare hücreleri üzerinde zehirli(toksik ) etkilere sahiptir. 

Değişik bilimsel çalışmalarbu iki bileşiğin fotoaktif  özellikte olduğu ve serbest radikaller üretebildiği  sonucuna ulaşılmıştır.  Bu bahsettiğimiz etkenler, özellikle cildimizin  ultraviyole ışınıma maruz kalması  durumunda hücrelerimizi DNA'sı  üzerinde ,   zararlı etkiler meydana getirebilirler. 

Hiç yorum yok: