5 Aralık 2018 Çarşamba

Yangın Duvarının Tehlikeli bir Şekilde Delinmesi

Sizlere okuduğum bir kaza raporunun kısa bir özetini geçmek istiyorum. 

Olay Almanya’da yaşanmıştır. Bir dişli çubuk ile bir yangın malzemesini delme girişiminde bulunulmuş ve akabinde bir kaza meydana gelmiştir. 

Elektriksel Güvenlik Hayati Önem Arzeder.  Hatalı Temas Ölüm Riski Anlamına Gelir. 
Yapılacak İşin Tarifi: 
Basım ve yayın merkezine ait bir elektrik odasından, komşu salona iki hat ve eş potansiyel iletkeni çekilmesi gerekmektedir. İki mahal arasındaki duvar ateşe dayanıklı özelliktedir. Bu nedenle, zaten mevcut olarak çekilmiş kabloların etrafı bir yangın koruma malzemesiyle kapatılmış durumdadır. 

Burada açıklık oluşturularak yeni besleme hatlarının buradan geçirilmesi planlanmakta olup. çevresindeki çelik sac nedeniyle yaklaşık 4m yüksekliğindeki bu kısma erişim pek kolay değildir. Elektrik tesisatı yüklenicisi firma deneyimli bir teknisyenin yanına kendisine yardımcı olması için çırak olarak birini görevlendirmiştir. Şirket tarafından yangın koruma işlevi gören bir bölgede açıklık meydana getirme süreci için özel bir risk değerlendirmesi de yapılmamıştır. 

Kazanın Gelişimi : 
Teknisyen yangın koruma malzemesini dişli çubukla delmek istedi. Duvar yaklaşık 60 cm'lik bir kalınlığa sahipti. Büyük çabalara rağmen, her iki çalışan geçişte bir açıklık oluşturamadı. Teknisyen bu nedenle bir çekiç ve keski almak için alet aracına gitti. Çırak ise bu esnada dişli çubuk ile açıklığı oluşturmak için çalışmaya devam etti. Teknisyen arabadan döndüğünde, meslektaşının yerde bilinçsiz şekilde yattığını gördü. Hemen ambulans çağırdı ve ilk yardım müdahalelerini gerçekleştirdi. Neyse ki, çırak hızlı yardım ile kurtarılabildi. 

Kaza Nedeni: 
Kaza, dişli çubukla "delme" sırasında meydana geldi. Çırak, çalışma sırasında bir eliyle çelik saca temas ediyordu . Diğer eliyle tuttuğu dişli çubuk ve plaka arasında bulunduğu için vücudundan bir elektrik akımı aktı. Akım kendisini kaybedip merdivenden düştüğünde kesildi. 

Dişli Çubukla Kabloda Meydana Gelen Delinme Neredeyse Bir İnsanın Ölmesine Neden Olacaktı. 
Sonuç: 
Sonuç olarak standart ve yönetmeliklerde belirtilen canlı yani aktif kısımlar ile ilgili olarak alınması gereken önlemlere riayet etmek önemlidir. 

Kablolar zaten yangın bariyeri içerisinde döşenmiş olduğundan böyle bir çalışma öncesinde bu kablo veya kabloların elektriksel olarak devresinin kesilmesi önem arzetmektedir. Yangın duvarı içindeki açıklıklarda geniş kapsamlı bir çalışma bu nedenle çok tehlikelidir Çünkü açıklık içinde bulunan kabloların yeri tam olarak bilinmemektedir. En güvenli çözüm hatları elektriksiz bırakmak eğer bu mümkün değil ise farklı bir yerden bir delik açmaktır..

Hiç yorum yok: