27 Aralık 2018 Perşembe

Almanya'da Cep Telefonuyla Sokak Aydınlatma Kontrolü Tasarruf Sağlıyor


Küçük yerleşim bölgelerinde geceleri sokak ışıkları söner. Löwenstedt'te karanlıkta eve gitmek istemiyorsanız, cep telefonunuzda bir düğmeye basmanız yeterli. 

Geç oldu. 26 yaşındaki Simon Hansen, bir doğum günü partisinden çıkmış evine gitmek istiyor. Ancak Kuzey Frisia'da bulunan Löwenstedt kasabasındaki sokak lambaları - Husum ve Flensburg arasında heps hepsi yaklaşık 650 kişi ikamet etmekte - çoktan söndürüldü. Dışarıda zifiri bir karanlık. Bilişimci arkadaşımızın aklına bir anda çok parlak bir fikir geldi. Evimizdeki evimizdeki tavan lambalarını uzaktan kontrol edebiliyorsak bütün kasabaların fenerlerini neden edemeyelim? 

Almanya'da Bir Firma Cep Telefonlarıyla Sokak Aydınlatmalarını Kontrol Eden Yazılım Geliştirdi. Ücretsiz! 
Işık kirliliğinin De Bir Maliyeti Var 

Yerleşim bölgelerimizdeki ışık kirliliği, sadece yıldızlarla dolu gökyüzümüzü karartmakla kalmaz, birçok hayvan için de sorun teşkil eder.Aydınlatma yapan her fener elektrik tüketir. Sadece ıssız yol ve yolları aydınlatsalar bile bu durum değişmiyor. Hansen, Löwenstedt'teki sokak lambalarını gerektiği gibi kontrol etme talebiyle , belediye başkanına gider. Bu kişi - yeni fikirlere ve hızlı İnternet kavramına açık olmasına rağmen – konuya başlangıçta şüpheci yaklaşır. Ancak nihayetinde, uzaktan kumanda uygulanması sayesinde evet, belediye hazinesi yılda yüzlerce avro tasarruf edebilecek. 

Knoop Yalnızca Akıllı Telefonlar İçin Değil 

Çözümün ismi "Knoop" (Kuzey Almancasında: Düğme) ve bu aslında her Löwenstedt’linin Simon Hansenin iş geliştirme firması olan "Sourceboat"’dan ücretsiz olarak temin edebileceği bir yazılım. Kasabadaki gençler hayran kitlesini oluşturuyorlar. Peki ya günlük yaşamlarını akıllı telefon olmadan idame ettiren yaşlı insanlar ne olacak diye merak ettiniz. Bunun içinde bilişimci arkadaşımızın bir çözümü var: Yaşlılara ait bakım evleri gibi kamu kurumlarına bir çeşit "düğme" koymak istiyor. Bir ışık anahtarına benzeyen bu düğme - uygulamasında olduğu gibi - talep üzerine basıldığında eve güvenli bir şekilde ulaşılmasını sağlar. 

Işığa giden Yolda Bir Buluş 

"Knoop" kullanıcılarının olumlu sonuçlandığı görülen deneyimlerinden dolayı, kasaba yöneticileri daha fazla elektrik tasarrufu sağlamak için gece yarısından önce sokak aydınlatmalarını kapatmayı düşünüyor. Simon Hansen, bu yeniliğin daha küçük topluluklara ulaşmasını umuyor. Sokakta bir düğmeye basarak geceleri aydınlananlar sadece Löwenstedt’lilerle sınırlı kalmamalı. 

Knoop Yazılımının Çalışma Şekli

Uygulama yazılımına bağlı bir kontrol ünitesi gerektiğinde sokak lambalarını devreye alır. Bunun için sadece kablosuz bir veri bağlantısı gereklidir. Uygulama yazılımı "Knoop" Löwenstedt bölgesindeki 107 sokak lambasından bir ağ oluşturur. Bunlar genellikle sabah saat birde kapanır. "Knoop" a basıldığında, lambalar on iki dakika boyunca tekrar aydınlatma sağlayacaktır. Tekrar basarsanız daha da uzun. Lambalar sadece ihtiyacınız olduğunda aydınlatır ve böylece elektrikten tasarruf sağlar.

Löwenstedt Kasabasında (650 Nüfuslu) 107 Sokak Aydınlatma Direği Ücretsiz Bir Yazılımla Kontrol Ediliyor

Hiç yorum yok: