26 Ekim 2018 Cuma

ANSI 21 (Amerikan Standardıdır) ‘e göre Mesafe koruma

Mesafe koruması diğer adıyla empedans koruma,   hataları tespit etmek için hem akım hem de gerilimi kullanır. Bu iki büyüklükten, empedans (sürekli) sürekli olarak hesaplanmaktadır.

Kısa devre durumunda gerilim bir anda çöker ve yüksek bir akım akar. Bu durum Z = U/I formülüne göre küçük bir empedansa neden olur.

(İdeal kısa devre U = 0'da gerçekleşmektedir.) 

Mesafe Koruma Tertibatının Konumlandırılışı 

Bir empedans bölgesi için bu bölgeye ait bir tetikleme süresi (örn. 0 - 2 Ω → 0,2 s | 2 - 4 Ω → 2,5 s) atanır. Böylelikle bir mesafe koruma rölesi birden fazla tetikleme zamanı sunar.Koruma rölesinin ölçmeyi gerçekleştirdiği noktaya yakın bir yerde gerçekleşen hata, uzakta gerçekleşen bir hatadan daha küçük bir empedans değerine sahiptir. (esas olarak empedans değeri, arıza noktasına kadar olan mesafe boyunca akımın üzerinde aktığı hat ya da kablo parçası tarafından saptandığı için) Yine, hatanın yönü saptanabilir olmakla beraber mesela 0,12 ohm değerli ileri yönde gerçekleşen bir arızanın şebekeden 0,05 saniye içinde ayrılması sağlanabilirken bu süre aynı empedans değerine sahip ters yönde gerçekleşen bir arıza için 1,5 saniye olarak tayin edilebilir.

Hiç yorum yok: