10 Eylül 2018 Pazartesi

1000 MW Kapasiteli HVDC Şebekeyi Daha Kararlı Hale Getiriyor.


Siemens'in bir HVDC   arka-arkaya (back-to-back)  bağlantısı, Hindistan ve Bangladeş'in elektrik şebekelerini 1000 MW'a kadar ulaşabilen iletim kapasitesi üzerinden birbirine bağlayarak enerji darboğazlarınını önüne geçiyor.

HVDC Enerji İletimi Gelecekte Maliyetlerin Düşmesiyle Daha Fazla Kullanım Sahasına Kavuşacaktır.

Şimdi işleyişi HVDC Klasik'e dayanan ikinci 500 MW HVDC bloğu da Bangladeş Bheramara'da çalışmaya başladı. 2013 yılından bu yana 500 MW'lık bir iletim kapasitesine sahip olan Blok 1 faaliyete. Bangladeş'in 230 kV güç şebekesi, Ülkenin batı sınırındaki Bheramara'dan başlayarak trafo ve havai hatlar üzerinden Hindistan'ın 400 kV şebekesine bağlanmıştır. Yüksek voltajlı doğru akım (, şebeke arızaları durumunda sistemleri stabilize eder ve iletim darboğazlarını önler.

Siemens'in Transmission Solutions Enerji Yönetimi CEO'su Mirko Düsel, "Bangladeş gibi gelişmekte olan ekonomiler için güvenilir güç iletiminin kullanılabilirliği çok önemli" diyor. "24 aylık bir proje süresi ve sahada 3 milyon saatlik güvenli çalışmanın ardından, HVDC bağlantısı Bangladeş'in Hindistan'dan her yıl ihtiyacı olan 500 MW'lık ek elektriği güvenli bir şekilde ithal etmesine yardımcı olacak."

HVDC Classic güç şebekesini Kararlı Hale Getiriyor 

Bu anahtar teslimi proje için Siemens, komple HVDC sisteminin mühendislik, montaj ve devreye alınmasından sorumluydu. Tedarik kapsamı içerisinde, tüm ekipmanın yanında, HVDC sistemine ait kontrol ve denetleme teknolojisiyle koruma ve izleme sistemleriyle birlikte  tristör yapıları ,  sekiz  adet dönüştürücü transformatör  ve AC filtresi bulunmaktaydı.  Hızlı düzenleme fonksiyonu ile Siemens   ‘in HVDC teknolojisi (HVDC Classic), şebekede bir bozulma yaşanması durumunda bağlı şebekeleri stabilize edebilme üstünlüğüne  sahiptir. Buna ek olarak, bu yüksek performanslı güç bağlantısı Bangladeş'teki 230 kV tarafındaki darboğazlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Siemens, HVDC teknolojisinde küresel bir liderdir ve toplamda 94 GW kapasiteye sahip 55'ten fazla projeyi dünya çapında hayata geçirmiştir.

Not: Bilindiği gibi Türkiye elektrik şebekesine bağlı çalışır halde bir tane HVDC sistemi bulunmaktadır. Gürcistan ile Türkiye arasında kurulu olan Karadeniz HVDC iletim hattı back-to-back topolojisine sahip olup 350MW iletim kapasitesine sahiptir. Gürcistan’dan ülkemize enerji transferi sağlayan bu sistem tyhristor tabanlı bir teknolojidir. (1)

(1) DEKMK'ten alıntıdır

Hiç yorum yok: