16 Şubat 2017 Perşembe

Şarj Şekillerine Göre Akü Tipleri


Aküler genel olarak bu anlamda iki tiptir.

1- Sabit Akım İle Şarj Edilenler
2- Sabit Gerilim İle Şarj Edilenler 

Şimdi kısaca bahsedelim:

1- Sabit Akım İle Şarj Edilenler
Bu tip bataryalar sabit büyüklükteki bir akım altında şarj olurlar. Batarya hücrelerinin uçlarındaki gerilim seviyesi sadece  yük akımına ve şarj durumuna göre değişkenlik gösterir. Bu ikisi dışında bu değere tesir eden farklı bir parametre bulunmamaktadır.  Bu tipteki bataryalara örnek olarak NiCd (Nikel Kadmiyum) ,NiMH(Nikel Metal Hidrit) verilebilir.
Düşük şarj (yük) akımlarında daha doğrusu normal şarj halinde bu bataryaların hücreleri aşırı yüklenme tehlikesine maruz kalmazlar. Yüksek şarj akımı ile yüklenme durumunda yani hızlı şarj altında  gerilim seviyesi belirli bir seviyeye ulaşıldığında aşırı şarj oluşmasını önleyebilmek için bataryalar hemen devreden çıkarılırlar.

Bataryalarda Sabit Akım ile Sabit Gerilim Altında Şarj Eğrileri (Kolaylık Sağlaması İçin Tek Grafikte Verilmiştir. )

2- Sabit Gerilim İle Şarj Edilenler 
Sabit büyüklükte bir gerilim altında şarj edilen bataryalardır. Yük durumundan bağımsız olarak sabit gerilim altında değişken akımlar ile şarj olmaktadırlar.  Bu tip akülere örnek olarak Lityum bataryalar ile  otomobillerde tercih edilen kurşun esaslı  bataryalar verilebilir.
Boş bataryalarda yük akımı çok yüksektir. Dolu bataryalarda ise neredeyse sıfırdır. Böylece normal yüklenmede aşırı yüklenme gibi bir durum mümkün değildir.  Biraz daha yüksek bir gerilim kullanarak daha hızlı şarja imkan veren şarj cihazları kullanılabilmektedir.  Gerilim belirli bir seviyeye ulaştığında yine batarya otomatik olarak devreden çıkarılmaktadır.

Hiç yorum yok: