8 Şubat 2017 Çarşamba

Dinamik RAM'ler


Basitçe Dinamik RAM

Bilindiği gibi iki tür bellek söz konusudur. Bunlardan biri olan Dinamik RAM’lerde veri kondansatörlerde tutulur. Üstteki şekilde basitleştirilmiş bir dinamik RAM hücresi görülmektedir. Dinamik RAM modüllerinde bu hücrelerden milyonlarca bulunmaktadır. Sütun yani Algılama ve Satır yani denetleme hatları lojik 1 e çekildiğinde mosfet iletime geçere kondansatörü doldurur. Bu hatlar sonrasında lojik sıfıra çekildiğinde ise mosfet açma yaparak kondansatörün yükünü koruması sağlanır. Bu şekilde bilgi 1 bit olarak depolanmış olur. Bu işlemler için sadece bir mosfet ve kondansatör yeterli olduğundan, dinamik RAM’ler üzerinde statik RAM’ler ile kıyaslandığında birim alan üzerinde daha fazla hücre yerleştirilebilmektedir. 
Bu tip RAM’lerin zayıf noktası, her birkaç milisaniyede bir kondansatör üzerindeki yükün yenilenmesi/tazelenmesi gerekiyor olmasıdır. Bu durum, fazladan donanım gerektireceğinden sistem tasarımını karmaşıklaştırmaktadır. 

Bu hücrelerde mosfet bir anahtar görevi görmektedir. Devre aslında üç adet üç durumlu buffer ihtiva etmektedir. Giriş bufferi,çıkış bufferi, ve son olarak yenileme/tazeleme bufferi. Giriş ve çıkış bufferleri Okuma /Yazma (R/W )hattıyla kontrol edilir(etkin, devre dışı halleri) Okuma/Yazma hattı (R/W) lojik sıfır iken giriş bufferi etkin, çıkış bufferi devre dışıdır. Yükseğe çekildiğinde ise tam tersidir.



(Lojik Devre Elemanlarıyla Beraber Gösterilen )Dinamik RAM'ler 







Hiç yorum yok: