15 Haziran 2015 Pazartesi

Astabil OP-AMP Multivibratör


Bu devrenin nasıl güzel ve öğretici bir devre olduğuna göz atalım.
Öncelikle kondansatörün boş ve opamp çıkışının pozitif d.c besleme (opamp ) +V (şekilde+ Vcc ve –Vee değerleri arasındaki fark besleme gerilimi aynı zamanda opamp doyum değeridir ) geriliminde doyum durumunda olduğunu kabul edelim.
Kondansatör C çıkış gerilimi Vo ile R direnci üzerinden , şarj olmaya başlar ve bu olay RC zaman sabiti ile gerçekleşmektedir.

Astabil OP-AMP Multivibratör

RC devrelerinin çalışma prensiplerinden hatırlayacak olursak, kondansatörün zaman sabitinin 5 katı bir sürede Vout değerine ulaşmak isteyeceğini göreceğiz. Ne var ki , kondansatörün şarj geriliminin opamp evirici girişindeki değeri , evirmeyen (çıkış geriliminin R1 ve R2 gerilim bölücü üzerinden bir kısmı yani Vref ) girişe göre eşit veya daha büyük olduğunda , opamp çıkışı polarite değiştirerek ters işaretli (negatif) d.c opamp besleme gerilimi –V değerini alacaktır.
Bunla beraber, kondansatör pozitif değerli doyum değeri +V değerine doğru dolarken, bir anda üzerinde opamp çıkışındaki ters -V gerilimini göreceğinden , bir anda boşalmaya başlayacak,ve bu şekilde –Vref değerine ulaşıncaya dek ters yönde dolacak ve bu doldur boşalt işlemi bu şekilde devam ederek opamp devresine –V ve +V doyum değerleri arasında osilasyon yapma imkanı verecektir.

Hiç yorum yok: