25 Aralık 2013 Çarşamba

Parafudrların Karakteristik Değerleri ve Eğrisi

Nominal Deşarj (Boşalma) Akımı In (kA): Bir parafudrun 15 kez üzerinde akmasına izin verilen maksimum deşarj (boşalma ) akımı In (kA) değeridir.


Azami Boşalma Akımı Imax (kA): 8/20 mikrosaniyelik bir darbede parafudrun en azından bir defa boşaltabildiği akım değeridir. Daha sıklıkla yıldırım boşaltma kapasitesi olarak da adlandırılır. Benzetme yapacak olursak kesicinin kesme kapasitesidir.


Azami Boşalma Akımı Iimp (kA): 10/350 mikrosaniyelik bir darbede parafudrun en azından bir defa boşaltabildiği akım değeridir. Daha sıklıkla yıldırım boşaltma kapasitesi olarak da adlandırılır. Benzetme yapacak olursak kesicinin kesme kapasitesidir.

Not : Bu iki akım da aynı şeyi anlatır. Tek fark farklı darbelerde verilen değerler olup, parafudrun tip 1, 2 ve 3 gibi sınıflara ayrılmasında bu değerlerden yararlanılır. 


Parafudr Karakteristik Eğrisi

Azami Sürekli Durum Gerilimi  Uc (V)Parafudrun izin verilen sürekli çalışma gerilimin azami değeridir. En az anma geriliminin % 110 u olmalıdır.

Kalıcı Çalışma Akımı Ic (mA) : Bir aşırı gerilim durumu yokken yani parafudr iletime geçmemişken, parafudrun azami çalışma geriliminde akıttığı mA değeridir.

Koruma Seviyesi (kV):  Nominal boşalma akımının parafudr üzerinde geçerken parafudrun üzerindeki geriliminin değeridir. Parafudrlar genellikle 1,2  1,5  1,8 2 ve 2,5 kV gibi Koruma Seviyesi değerleri almaktadır.

Artık Gerilim Ures : Bir parafudrun üzerinde bir boşalma gerçekleşirken oluşan gerilimdir.  Anma boşalma akımının altında kalan tüm değerler için bu değer Up değerinden büyük olmamalıdır. 

Hiç yorum yok: