30 Aralık 2013 Pazartesi

Parafudr Tesisat Kuralları

Parafudr ilgili güç kaynağı üzerinden paralel olarak en kısa mesafede toprağa bağlantı sağlayacak şekilde devreye bağlanmalıdır.

- Parafudr devresinin kaynak tarafında entegre bir termik ayırmanın (olası termal kaçaklara karşı )yanında , parafudrun ömrünün tamamlanması sonucunda oluşacak kısadevreye karşı bir kısadevre koruması yapılmalıdır. Bağlantı şeması önceliğin servis sürekliliği veya korumadan hangisine verileceğine bağlı olarak verilir.

 Aynı zamanda hem servis sürekliliği hem  korumanın devamlılığı  her biri ayırıcı (deconnector ) ile teçhiz edilmiş aynı tip parafudrların paralel olarak olarak bağlanılması ile gerçekleştirilebilir. 

Modüler parafudrlar ile kullanılmak üzere otomatik sigorta ya da eriyen telli sigorta kullanılabilir. Bu tarz bir korumada korunacak kutup sayısı ve söz konusu noktadaki kısadevre akımı dikkate alınmalıdır.

Tip 1 parafudrların muhafaza kısımlarında koruma iletkeni kullanmak gereklidir. Aksi takdirde yapının bir yıldırım koruma iletkeni bulunmak zorundadır. Bu koruma iletkeninin tip 1 parafudrlar için  kesidi 10 mm2 tip 2 ve 3 için ise 4 mm2 olmalıdır. 

Parafudr Tesisatı 
Not: C1 tip parafudrlarda  Faz iletkeni ile nötr arasında varistör (diferansiyel mod), nötr ile toprak hattı arasında bir spark gap (kıvılcım atlama aralığı ) bulunur.



Hiç yorum yok: