22 Ekim 2019 Salı

İDDİA-1) Güneş Panelleri, Güneş Pillerinden Çok Daha Fazla Enerji Üretiyor Çünkü Daha Yüksek Verime Sahipler

İDDİA- 1) 

"Güneş panelleri, güneş pillerinden daha fazla enerji üretiyor çünkü daha yüksek verime sahipler."

İlk bakışta bu iddia tamamen ikna edici görünüyor değil mi? Bir güneş kolektörü % 80 verime ulaşabilirken, bir güneş modülü (fotovoltaik modül) sadece% 15'e ulaşabilir ; Bu yüzden güneş kollektörünün yıllık enerji verimi çok daha yüksektir. Bunun tam tersinin geçerli olduğunu öğrenince çok şaşıracaksınız ama… 

İlk hata, yalnızca tam yükteki verimlilikleri karşılaştırmaktan ileri gelmekte. Düşük güneş ışınımında, en ideal ışıklanan yerlerde bile sık sık olduğu gibi ( mesela sabah ve akşam saatlerinde) , güneş kollektörünün verimliliği fotovoltaik modülünkinden çok daha fazla düşer. Güneş pilleri, kapalı havalarda dağınık gelen ışığı iyi bir şekilde kullanabilirken kollektörler bu şartlarda istene sıcaklığa daha uzun süre ulaşamayacaklardır. Bu etki yıllık bazda elde edilen enerjilerin mukayesesinde kendini iyice belli edecektir. Mesela düzgün bir şekilde yönlendirilmiş bir termal yassı plaka toplayıcı, Almanya'da yılda metrekare başına genellikle 400 kWh'den daha az ısı üretirken, (daha pahalı) bir tüp kollektör için bu değer 500 kWh'den biraz daha fazla olabilir. Bir fotovoltaik modül ile ise yaklaşık 150 ila 200 kWh elektrik enerjisi elde edilir. Dolayısıyla, fark tam yük verimliliğinden beklediğinizden çok daha küçük. 

Fotovoltaik Piller İle Güneş Kollektörleri Arasında Verim Yönünden Büyük Fark Olduğu İnancının Sorgulanması Gerekir
İkinci hata, farklı enerji biçimlerinin yanlış bir yaklaşımla karşılaştırılmasıdır. Elektrik enerjisi saf enerjidir ve bu da demektir ki yüksek kalitedeki bir enerji düşük sıcaklıktaki ısı ile doğrudan karşılaştırılamaz. Düşük sıcaklıktaki bu ısı miktarının üç veya dört katını elde etmek için 3 veya 4 COP katsayısına sahip bir elektrikli ısı pompası sürülebilirdi de. 

Böylece, gerçekte, m2 alan başına fotovoltaik bir sistemin etkili  yıllık veriminin, daha yüksek tam yük verimliliğine rağmen, güneş kollektörününkinden daha yüksek olacağı açıklığa kavuşmaktadır. Öte yandan, fotovoltaik sistemler elbette güneş kolektörlerinden daha pahalıdır. 



Hiç yorum yok: