2 Mart 2015 Pazartesi

Ark Arızası Devre Kesicisi (AFCI)



Bu devre kesiciler,ya tek başına sadece ark arızasını tespit ederek devreyi kesen tipte olur ya da bildiğimiz w-otomatlara hem kaçak akım şalterin hem de ark arızası durumunda devreyi kesen bir elektronik devrenin eklenmesiyle elde edilir. NEC yani ABD elektrik kodunda sadece yatak odalarında kullanılması tavsiye edilen bu cihazlar gerçekte yaygın kullanımıyla birlikte yangın risklerini önemli ölçüde azaltabilecek önemli bir tesisat ekipmanıdır. Yandaki şekilde bir ark arızası devre kesicisi AFCI'nin bir prize bağlantı şekli verilmiştir. 

Resim yazısı Ark Arızası Devre Kesicisinin Prize Bağlantısı
Bu tip bir devre kesici yangın riskini ortadan kaldırabilecek bir tespiti yaparken, sıcaklığı 100000 dereceye kadar çıkabilen ark olayının belli bir takım karakteristiklerinin analizinin yapılması, ve bu karakteristiğe uygun düşen açma projeksiyonunun elektronik koruma devresine algoritmik olarak yüklenmesi prensibini kullanır. 

Bir Arkın Oluşumu ve Akım/Gerilim Şekilleri
Bu cihazlar paralel ark (faz nötr arası ) ve seri ark (devreye seri olan ve genellikle gevşek bağlantı neticesinde ortaya çıkan ) arasında ayrım yapabilirken , çalışması esnasında yüksek bir arklanma gerçekleşen elektrik süpürgesi motoru, ocak motoru vs gibi cihazların meydana getirdiği normal işletme arkları neticesinde , bu arklar normal kabul edildiklerinden açma yapmazlar.


Bir Seri Arkta ( Saf Direnç durumu) Ark Karakteristiği
Bir arkın analizi yapılarak elektronik ark algılama devresinin bir arkın varlığına ve tipine dair genel kabullenmelerini şöyle özetleyebiliriz.
  • Sıfır akım geçişi sırasında akımda omuz düzlüğü
  • İdeal akımdan daha düşük arklanma akımı
  • Ark üzerindeki gerilimin bir kare dalgaya benzemesi
  • Her yarım dalgada, arkın ateşlenmesi ve sönmesi sırasında gerilim pikleri
  • yüksek frekanslı gürültü
Yukarıdaki şekilde akımın kısa süre için düz bir seyir takip ettiği kısma omuz düzlüğü denir ve bu bozulma cihazın arkın varlığınu tespiti için önemli bir karakteristiktir.
Ayrıca akımın omuz düzlüğü yaptığı ateşleme sürecinde gerilimin kare dalgaya benzer bir hal aldığına dikkat ediniz.

Hiç yorum yok: