20 Ocak 2015 Salı

Dinamik (Döner ) Kesintisiz Güç Kaynakları (UPS)


Dinamik KGK  sistemleri şebeke varken üstündeki rotor sayesinde enerjiyi sürekli hazır halde tutan, şebeke gittiğinde yedek enerji sistemi batarya ya da jeneratör devreye girinceye kadar bu rotorun enerjisini yüke vererek sürekli ve kesintisiz bir enerji temini sağlayan ve pek çok üstünlükleri bulunan yüksek teknolojili bir kesintisiz güç kaynağıdır. Rotor veya diğer bir adıyla volan sistemi özel bir tasarım olup üzerinde kinetik enerji sayesinde döner hareketin yarattığı enerjiyi depolayarak gerektiğinde kesintisiz şekilde bu enerjiyi elektrik enerjisi olarak yüke aktarır.  Şebeke gittiğinde elektromanyetik kavrama dizel motorun çıkışını rotor sistemi üzerinde bulunan alternatöre aktarır ki sürekli olarak enerji temini sağlanabilsin.


Pek çok tasarımda olduğu gibi, dinamik UPS seçimine karar vermeden önce bu sistemlerin üstün ve zayıf yönlerini değerlendirmeniz gerekecektir. Örnek verecek olur isek, bir rotorun yükü üzerine alma süresi bir saniyeden pek çok saniyeye kadar değişebilir. Fakat bu geniş geçiş süresi aralığının tercihi durumunda, daha ağır ve hantal bir yapı, daha düşük bir verim, daha kısa rulman ömrü ve daha yüksek başlangıç maliyetleri karşımıza çıkar. Bundan başka dikkate alınması gereken farklı durumlar şunlardır:

Dinamik UPS Sistemi

Üstünlükler (Avantajlar):
Düşük empedansı nedeni ile, dinamik KGK sistemlerinin aşırı yüklenme kapasitesi sürekli çalışma akımının 10 katına kadardır. Bu yüzden , dinamik KGK sistemlerinde bir hata durumu diğer sistemlere nazaran çok daha kolay şekilde otomatik aşırıakım açma sistemleri yardımıyla giderilebilir. Bu sistemler ayrıca trafolar gibi yüksek başlatma akımı çeken yüklere akım sağlama noktasında üstündürler.Bir diğer üstünlükleri ise şebekeye bağlı ve lineer olmayan yüklerin yarattıkları harmonik bozulmalara karşı şebeke ile yük arasında izolasyon sağlamalarıdır. Statik bir KGK sisteminin aksine, dinamik KGK sistemler beslendiği şebekelere hiç harmonik akım/gerilim salmazlar. Statik KGK ile kıyas edilirse, dinamik bir KGK daha yüksek bir verime sahiptir. Ayrıca daha yüksek çevre sıcaklıklarında çalışmaları statik KGK lere nazaran daha güvenilirdir. 



Zayıflıklar(Dezavantajlar):
Dinamik bir KGK statik KGK ile kıyaslandığında daha hantal ve ağırdır. Ayrıca insan kulağına daha fazla rahatsızlık veren yüksek bir gürültü şiddetine sahiptir. Ayrıca dinamik bir KGK sürekli rutin bakım gerektirir.Örneğin rulmanları peryodik olarak değiştirmek gerekir fakat rulman arızaları rutin testler sayesinde tahmin edilebilir arızalar olarak kabul edilebilir.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Advantages and disadvantages of rotary UPS systems. As with almost any design, you'll need to evaluate the pros and cons before selecting a rotary UPS. For example, the additional rotating mass of a rotary's flywheel extends ride-through capability from fractions of a second to several seconds. However, this extended ride-through comes at the expense of added weight, increased size, reduced efficiency, shorter bearing life, and higher initial cost. Here are some other points to consider:
Advantages. Due to its low impedance, the rotary UPS' overload capability is approximately 10 times its continuous rating. Therefore, a rotary system will have superior fault clearing capability. It can also supply currents for high inrush loads, such as transformers. Another advantage is the rotary unit offers isolation from harmonic distortion generated by nonlinear loads connected to the normal utility service. In contrast to a static UPS system, a rotary UPS sends almost no harmonics back into the power system that's supplying input power. Compared to a static unit, a rotary unit will have a much higher efficiency. It's also able to operate reliably at higher ambient temperatures.
Disadvantages. A rotary UPS unit is usually larger and heavier than its static counterpart. It also produces more audible noise than certain types of static systems. In addition, a rotary unit requires routine maintenance. For example, you must replace bearings periodically, but bearing failure is predictable with routine testing for deterioration.

Hiç yorum yok: