7 Haziran 2014 Cumartesi

Yıldırımdan Korunma Sistemlerinde Performans

Yıldırımdan Korunma Sistemlerinde Performans  (E )

Bir yapının içinde bulunduğu risk seviyesi pek çok farklı faktöre bağlıdır. Böylelikle kurulu bir yıldırımdan korunma sisteminin performansı pek çok faktöre bağlıdır diyebiliriz. Özel bir yıldırımdan korunma sistemi belli bir yüksek risk bölgesinde yetersiz olabilirken, iyi bir yıldırımdan korunma sistemi büyük bir şehirde daha yüksek binalarla çevrili alçak bir bina üzerinde ”  gereksiz “ bir tesisat haline gelebilir.
 Bu sebeple, 4 adet yıldırımdan korunma kategorisi tanımlanmıştır. Bu kategoriler bu sistemlerin performansı gösterir. Bu durumda koruma sınıfı I en yüksek,  koruma sınıfı IV en düşük performansa sahiptir. Bu sınıflar, yıl içerisinde beklenen direk yıldırım darbesi sayısının izin verilen direk yıldırım darbesi sayısına oranı kullanılarak hesaplanır.

Koruma Sınıfları
Koruma Sınıfı
Yakalama Tertibatının
Ağ Ebatı
Yıldırım Küresinin Yarıçapı
Tavsiye edilen Saptırma Mesafesi)
max.
Yıldırım Akımı
I
5m x 5m
20m
10m
200kA
II
10m x 10m
30m
15m
150kA
III
15m x 15m
45m
20m
100kA
IV
20m x 20m
60m
25m
100kA

1 yıl içerisindeki izin verilen en yüksek direk yıldırım darbesi sayısı , binanın konstruksiyonu (duvarların ve döşemelerin türü)na, binanın nasıl kullanıldığına (insanlar ve eşyaların durumu), bina çevresiyle alakalı riskli durumlar veya bina ile bağlantılı olan önemli  tedarik sistemlerinin arızalanması vs gibi sonradan ortaya çıkan zararlar bakımından yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak hesaplanır.

1 yıl içerisindeki Beklenen direk yıldırım darbesi , bölgedeki kilometrekare ve yıl başına düşen yıldırım sayısı,binanın yakalama yüzeyi(ayrıca binanın toplam büyüklüğü ve yüksekliği de dikkate alınır), ve bir çevre faktörü de dikkate alınarak hesaplanır. Bu çevre faktörü çevredeki ağaçların ve diğer binaların durumuna bağlıdır.
 İzin verilen direk yıldırım darbesinin sayısı belirlenmesi için kullanılan ortalama değerler koruma sınıfı  III e karşılık gelmektedir.Böylelikle yaklaşım  maksadıyla ortalama değerler belirlenebilir. Performans katsayıları kısaca şöyledir:



Koruma Sınıfı
Performans (E) Katsayısı
I
0,98
II
0,95
III
0,90
IV
0,80

Hiç yorum yok: