23 Haziran 2014 Pazartesi

CCD ve CMOS Sensörler

CCD & CMOS (  ccd tek parça iken CMOS tümleşik bir devredir dikkat edilirse)


CCD Prensipleri: 

Sayısal görüntülemede kameraya giren ışık dalgaları ışığı elektrik yüküne çeviren sensör üzerine düştüğünde görüntü oluşur. Işık miktarı ile yük orantılıdır. Ama renk nasıl oluşur? Kameradan içeri giren ışık beyaz renktedir ve lense düşen bu ışık RGB mantığına uygun olarak filtreleme ile kendisini oluşturan dalga boylarına ayrılır. Bu renk bilgisi sıra sıra ve piksel piksel okunur dolayısı ile bilginin işlenme süresi uzundur. Buna karşılık yüksek kaliteli bir görüntü elde edilir. 

CMOS Prensipleri

CMOS sensör ışık dalgalarını farklı bir çip üzerinde elektrik yüklerine çevirmek yerine, fotonları ışığın düştüğü yerde bu bilgiyi işleme yoluyla (farklı bir çip üzerinde değil) elektrona dönüştürür. Kuvvetlendiriciler kullanarak bu sensörler CCD lerden daha hızlı işlem gerçekleştirebilirler. Ne var ki tüm çevirici (tranzistor)ler ve kuvvetlendiriclerin değişik performanslarda çalışmaması sebebiyle (her tranzistörün bir kuvvetlendiricisi olduğundan milyonlarca bu tip devre elemanının totalde çıkış sinyaline etkisi büyüktür) gürültü seviyesi yüksektir. Pek çok CMOS aynı RGB sistemini kullansa da foveon adı verilen ve silikonun kendisini ışık spektrumundaki renkleri filtrelemede kullanan yeni bir teknoloji geliştirilmiştir.
CMOS ve CCD Devrelerde Görüntü Bilgisi (Kırmızı ile gösterilen Işık olup  oklar (en alt solda )akan bilgileri temsil eder)


Kısaca Mukayeseleri 

CMOS sensörlerde her bir piksel yanyana dizilmiş çok sayıda tranzistörden oluşur ve ışık duyarlılıkları düşükdür. Sensöre düşen ışık fotonları photodiyoda değil tranzistörlere çarpar.
CMOS daha az enerji tüketir. Bu oran  CCD e kıyasla 1/100 ü bulur.
CMOS çipler CCD lerin aksine tek bir yonga üzerine ve tek bir üretim bandında üretilebilirler ki bu anlamda maliyetleri çok daha düşüktür.
CCD sensörler CMOS lara göre daha fazla toplu üretime tabi tutulmuş olup bu anlamda daha olgun bir üründür. Daha yüksek kalite ve daha yüksek sayıda piksele sahiptirler. .
CCD sensörler yüksek kaliteli düşük gürültülü görüntüler elde ederken CMOS sensörler genelde gürültüden daha çok etkilenen sensörlerdir.
CCD Sensörler yüksek güç tüketimleri yüzünden ayrıca bir termal gürültüye maruz kalırlar

Hiç yorum yok: