7 Mayıs 2014 Çarşamba

Yangına Dayanıklı Kablo & Alev Geciktirici Kablo


Alev geciktirici Kablo : Bir kablo güzergahında yangının yayılmasının engellenmesinin elzem olduğu durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. En basitinden PVC kablo böyle bir kablodur. Ne var ki PVC zehirli gaz ve yoğun duman  ürettiğinden kritik tesisatlarda kullanılmamalıdır. Bundan başka NHXMH kablo da aynı şekilde alev geciktirici özelliktedir.(Halojensiz olmak özelliğine ek olarak)
.
Yangına  Dayanıklı Kablo :  FR kablo = yangın durumunda hayati önem arzeden sistem ve hizmetlerin devamlılığını sağlayacak şekilde (  circuit integrity : sörkıt integriti : devre bütünlüğü kavramıyla izah edilir) tasarlanan kablolardır. Daha çok kullanılan izolasyon malzemesinin kimyasal özellikleri değiştirilerek veya damar çevrelerine mika bant sararak bazen de her ikisi yapılarak tasarlanan kablolardır. FE 60, FE120 vs olarak verilir ki burada rakamlar dakika olarak yangına karşı mukavemeti verir. Bu süre boyunca standart yangın şartlarında kısa devre veya kopma gerçekleşmez.



N2XH FE180 kablo : 1- Sınıf 1 ya da 1 bakır iletkenler        2-Mika Bant           3- xlpe yalıtım
4- Halojensiz dış kılıf

Düşük Duman ve Gaz (Salan) Kablolar: LSF kablolar= PVC 'ye nazaran çok  az duman ve gaz çıkaran kablolardır. Gazları zehirli gaz ihtiva edebilir.

Düşük Duman Salan ve  Halojensiz Kablolar: LSZH kablolar= yandığında çok az duman ve gaz çıkarırlar. (PVC ye nazaran) ve halojen yani zehirli gaz ihtiva etmezler.

LSZH kablolar ayroca LZSO , OHLS olarak da isimlendirilebilirler.

Yangına Dayanıklı Kablolar için Test Düzeneği ve Testi

Fiyatları düşük olduğu için (görece olarak), yangın kablosu olarak yangın geciktirici kablolar yaygın kullanım alanına sahiptir. 
Yangına dayanıklı kablolar ise  yangın alarm ve söndürme sistemlerinde olduğu gibi kritik devrelerin beslenmesinde devre bütünlüğünü sağlamak maksadı ile kullanılırlar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: