Işığın bir ortamdan daha düşük optik yoğunluğa sahip farklı bir ortama geçerken bu iki ortamın birleşme çizgisine belli bir açıyla vurarak aynı açıyla ve enerjisini hiç kaybetmeden yansıması olayına dayanılarak tasarlanan lens türlerine TIR (Total Internal Refraction) diyoruz. Bu yapıda bir yansıtıcı içerisine yerleştirilmiş yüksek ışık kırma gücüne ve % 92 lere kadar çıkabilen optik verime sahip olabilen koni şeklinde bir lens kullanılmaktadır. Bu lens kaynaktan gelen ışığı, onu kontrollü bir ışık demetine dönüştürerek yansıtacak olan yansıtıcıya yönlendirir. Lens yüzeyi üzerine fazladan yerleştirilen bir yüzey sayesinde ışığın belli bir ölçüde modifiye edilmesi sağlanabilmektedir.
TIR lensler , bir led çipten çıkan ışığı konvansiyonel parabolik vs. yansıtıcılarla kıyaslandığında çok daha fazla yakalayarak yönlendirebilme özelliğine sahiptir.
TIR lenslerin kalıpları genellikle polimerlerden enjeksiyon yoluyla dökülür. Sonraki aşamada,bu lenslere ışığı dağıtmak, ışının daha geniş bir şekilde yayılmasını sağlamak ve dağılımın şeklini belirlemek vs amaçlarla dalgalandırma, yastıklama, cilalama vs çeşitli işlemlerden geçirilerek kusursuz bir ışın modeli kazandırılır.
TIR (Total İnternal Reflection) Lenslerin Yapısı ve Işının Kırılma Şekli |
TIR lensler Led’lerin kendilerine özel bir takım hususiyetlerinden faydalanmaktadır. Akkor telli lambalar gibi ısıyı ışığın yayılma yönünde dışa doğru değil tabanlarından yayarak dağıtmakta olduklarından TIR lensler bu çiplerin kubbeli üst kısımlarına kusursuz şekilde oturmaktadır. Sonuç olarak ışığın, yatay veya düzey düzlemlerde çok kaliteli bir şekilde yönlendirilebilmesi mümkün olmaktadır.
Daha çok dış ve endüstriyel aydınlatmada tercih edilse de, TIR lensler iç aydınlatmada da kullanılmaya başlanmıştır. Işın kontrolü için idealdirler. Bu her uygulamada ideal oldukları anlamına gelmez. Mesela, ana vurgunun dağıtılmış aydınlatma, düşük kamaşma ve kademeli (gradyen ) bir ışık dağılımı üzerinde olduğu sıva altı aydınlatmada, ışığı daha iyi yönlendirmek için, led çipin ışık kılavuzuna uygun bir teknikle birleştirildiği kaplin (coupling) uygulamasına gerek yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder