6 Aralık 2018 Perşembe

Elektrik Mühendisliği Teknolojilerinde En Son Yenilikler

Elektrik mühendisleri, günümüzün en önemli yeniliklerinin sürükleyicisi konumunda bulunuyorlar. . İster özel sektör, ister hükümet ister büyük araştırma enstitüleri için çalışsın farketmeksizin, elektrik mühendisleri her zaman mümkün olanın sınırlarını zorlamaya devam ediyorlar. Son zamanlarda, enerji verimliliği, mobil teknoloji, erişilebilirlik, ulaşım, telekomünikasyon ve çok daha fazlasında atılan devam adımlara önemli katkıda bulundular. Bu alandaki en heyecan verici ve yeni fikirlere bir göz atalım. 

Yüksek Verimli Fotovoltaik Hücreler 

Modern elektrik mühendisliğinin süregelen zorluklarından biri, değişken koşullar altında ve uçuk kaçık maliyetler söz konusu olmaksızın fotovoltaik teknolojisinin harici etkilere dayanıklı (hava, sıcaklık, vandalizm, su vs..) bir uygulamasını geliştirebilmektir. Son zamanlarda ışığı odaklama verimliliğini artırmaya yönelik olarak farklı mühendislik yaklaşımları geliştirilmiş olsa da Perovskit hücre tabanlı sistemler araştırma tesislerinde önemli bir ilgi odağı haline gelmiştir. 

Yeşil Enerji Elektriksel Güç Dönüştürücüsü 

Enerjiyi topladığınızda, onu istenilen forma dönüştürmek bir sonraki adımdır. Arkansas Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünde geliştirilen yeni bir güç dönüştürücüsü, yenilenebilir enerji (güneş rüzgar ve jeotermal vs. )kullanıcılarının fazlalık enerjilerini güç şebekesine vermesini kolaylaştıracak. Bu, çatıda solar altyapısına sahip olan ev sahipleri için girişimde bulunmayı kolaylaştıracak bir adım niteliğinde. 


Akıllı Şebekeler 

Enerji sistemleri giderek daha karmaşık bir yapıya dönüştükçe ve enerji kaynakları daha çeşitli hale geldikçe akıllı şebeke konsepti de aynı şekilde daha önemli bir hale gelmekte. Bu tür şebekeler bir çok farklı seviyede yenilikçi elektrik teknolojisini kullanarak akış kontrolü ve arızaların tespit edilmesi kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve hizmet sunumunun otomatikleştirilmesini sağlıyor 

Enerji santralleri, dağıtım sahaları ve son kullanıcının elektriksel sistemle etkileşim noktaları (buna İngilizcede point of presence deniliyor. Araştırmanızı tavsiye ederim) arasındaki uçtan uca iletişim ile verimliliği arttırmak ve maliyetleri düşürmek mümkün hale gelir. 

Sanal gerçeklik 

Sanal gerçeklik birden fazla disipline dayanıyor, ancak gerçek anlamda yaşamın kendisine karşılık gelecek duyumsal bir deneyimin sağlanabilmesi bakımından, elektrik mühendisliği gerçekten çok önemlidir. En eski VR teknolojileri, bir giriş aygıtı olarak eldivenleri kullanan bir kulaklıktan oluşuyordu ve kullanıcıyı fazlasıyla durağan hale getiriyordu. Konumsal izleme tekniği artık VR'yi daha etkileşimli hale getiriyor, ancak piyasanın hala bir dizi sensör yardımıyla kusursuz bir çözüm geliştirmesi gerekiyor. 

Göz Takip Teknolojisi 

Birçok tüketici geleneksel dijital reklamlarla, sadece ticari iletilerin yerini bulabilmesi için değil, hangi bilginin daha değerli olduğunu anlayabilmek adına, onlarla rekabet edecek şekilde bir ilişki geliştirdiği için, göz takip gerekli ve vazgeçilmez bir teknoloji haline gelmektedir. 

Gelecekte Göz Takip Sistemleri Daha Yaygın Hale Gelecektir. 
Reklam sektöründeki uygulamalar için daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız;

Göz takip teknolojisi olgunlaştığı ölçüde göz hareketleri yardımıyla, engellilerin erişilebilirlik sorunlarının çözümünde önemli bir sınırtaşı haline geldi. Hassas elektronik sensörler adeta tüm göz takip sürecinin temelidir. 

Kablosuz Giyilebilir Teknoloji 

"Kişisel Alan Ağı" fikri, uzun bir süredir bilgisayar bilimlerinin ilgi alanında varolmaya devam etmiştir ancak şimdilerde artık pratik bir gerçeklik haline gelmektedir. Cihazlar artık her zamankinden daha küçük bir ölçekte çalışabilir ve çevreleriyle sorunsuz bir şekilde arayüz kurabilir. Araçlara ve makinelere erişimi yetkilendirmek egzersiz yaparken okuduğunu anlama düzeyini geliştirmek ve telefon kullanımı olmadan iletişim bilgisi sağlamak amacıyla bu tür giyilebilir cihazlar geliştirilmiştir. 

Grafen 

Elektrik mühendisleri maddenin temel özelliklerinden kaynaklanan performans kısıtlarına ulaştıkça, malzeme bilimi alanındaki ilerlemeler önemli hale gelmektedir. Grafen belki de en önemli yeniliklerden biridir. Kağıttan bir milyon kat daha ince olan karbon atomlarından mürekkep katmanlardan meydana gelir Çok ince olması nedeniyle bu malzeme pratikte her zaman iki boyutlu olarak ele alınıyor. 

Grafen O Kadar İncedir Ki Pratikte İki Boyutlu Kabul Edilebilir. 
Grafenin eşsiz özellikleri, onu Dünya üzerindeki en güçlü malzeme haline getirmektedir. Kauçuğa benzer bir esneklikle neredeyse % 20 oranında esneyebilir. Taşınabilir cihazlarda kullanılan bataryaların ömründe büyük kazanımlar sağlayacak bir malzeme olup aynı zamanda mesela kullanıcıdan biyometrik bilgilerini toplayan giyilebilir teknoloji için de çok ama çok uygundur. Kısacası, elektrik mühendisliğinin geleceği için giderek daha önemli olma potansiyeline sahiptir. 

İyon İtici 

Star Trek filminin dünya çapında binlerce insanı mühendislikle ilgilenmeye ve bu alanda ilgi uyandırmaya teşvik eden belirleyici bir güç olması çok şaşılası bir şey olmamalı. Bu vizyonun önüne çıkan en önemli soru şuydu: İnsanlığın uzay macerasını başlatarak onu uzak dünyalara taşıyacak için tahrik teknolojisi nasıl olmalıydı? 

İyon İticilerle Yıldızlara Yolculuk Mümkün Olabilir
NASA ve diğer bazı kuruluşlar, yıllarca prototip iyon motoru üzerinde çalışarak, büyük miktarlarda malzeme ve ekipmanı uzaya taşımaları için bir yöntem geliştirmeyi umuyorlar. Depolama mekanizması olarak güneş enerjisinden faydalanmak ve ksenon gazının yarattığı itme ile yol almayı planladıkları biliniyor. Güneş panelinden elde edilen elektronları manyetik bir alanda hapsedip sonra bu elektronlarla xenon’u iyonize ederek 13 kW'lık itme yaratan bir yakıt geliştirmekle meşguller. 

Kişisel Uçan Arabalar 

İnsanlar – şöyle diyelim mühendisler ve diğerleri – eskiden beridir arabaları uçurmayı düşünüyorlar. Şimdi, özel bir ABD firması nam-ı diğer Terrafugia bu hayali gerçekleştirmek üzere karşısına çıkan mühendislik problemleriyle uğraşıyor. 


Hiç yorum yok: