Mesnet izolatörü 33 kV a kadar olan gerilim kademelerinde kullanılır. Direklerin konsollarına konulur. İletkeni tutabilmesi için üst tarafında oyukları vardır. Düz ilerleyen hatlarda iletken üst taraftaki oyuğa, açılı gelen hatlarda ise yan oyuklara iletken malzeme ile aynı cinsten tavlanmış bir bağ ile bağlanarak yerleştirilir. Direğe tutturulacak saplamanın tutması için kurşun bir yüksük izolatör gövdesine çimento ile sabitlenir.
Mesnet İzolatörü (Pin tipi ) |
Düşük gerilim seviyelerinde tek parça mesnet izolatörleri , yüksek gerilim seviyelerinde ise iki veya daha fazla sayıda izolatör birbirine tutturularak (zincir haline getirilerek ) kullanılır. Böylece istenen gerilim seviyesi sağlanmış olur. Nemli ve kirli yüzeylerin atlama gerilimleri kuru ve temiz yüzeylere göre daha düşüktür. Toplam kuru atlama mesafesi (a+b+c) yaş atlama mesafesi ise (B+C) dir. Burada A mesafesi izolatörün en üst kısımları yağmur yağdığında ıslak olacağı için işleme katılmadığından yaş durumda atlama mesafesinin daha düşük olduğu görülebilir.
Mesnet İzolatörlerde Atlama Mesafeleri |
Pin Tipi Mesnet İzolatörlerinin Üstünlükleri
- Yüksek mekanik dayanım
- Yüksek krepaj mesafesi
- Yüksek gerilim hatlarında kullanım
- Basit yapılı ve minimal bakım
- Hem yatay hem dikey yerleşim
- Saplama kullanımı gerektirmesi
- Ancak 36 kV a kadar kullanım.
- İzolatör pinine yuva görevi gören yivlerin bozulabilmesi.
Bu izolatörlerin arızaları iki durumda ortaya çıkabilir. Birincisi izolatörün delinmesi ikincisi ise atlama yapmasıdır. Delinme durumunda ark izolatör gövdesinin içinde akar. Atlama ise adından da anlaşılabileceği üzere, arkın iletken toprak arasında izolatör yüzeyindeki hava üzerinden akmasıdır.
Ark atlaması genelde izolatör yüzeyinde meydana gelen iletken tabaka nedeniyle meydana gelen bir gerilim darbesidir. Atlama olayında izolatör zarar görmezken delinme durumunda artık kullanılamaz hale gelir.
Yeterli malzeme kalınlığının tutturulmasıyla böyle bir darbe durumunda meydana gelebilecek delinme olayı engellenebilir. Atlama olayı ise sızıntı akımlarına gösterilen direnci artırarak engellenebilir. Sızıntının izlediği yol yağmur koruma olarak adlandırılan saçakların izolatöre eklenmesiyle uzatılmış olur. Bu koruma saçakları yağmur durumunda iç yüzeyleri oldukça kuru tutarak bir atlama durumu için en küçük sızıntı/kaçak akımların meydana gelmesini sağlar.
Bu izolatörlerin artan ebat ağırlık ve maliyetleri nedeniyle ancak 66 kV a kadar kullanılmaları mümkündür. Daha yüksek gerilimler söz konusu olduğunda askı tipi izolatörler tercih edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder