29 Aralık 2016 Perşembe

Optokuplerlerin Kullanım Alanları

Optokuplerler iki devrenin galvanik yani elektriksel olarak birbirinden yalıtılması yani ayrılması gereken yerlerde kullanılırlar. Örnek olarak sonraki devrenin önceki devreye bir tesirde bulunmaması istendiğinde veya farklı toprak referansları kullanılacağı durumlarda bu parçalar kullanılırlar. 

                       Optokupler
                                                
Bir optokupler genel olarak iki devre arasında 1000 volta kadar yalıtım sağlayabilir. CNY17F optokupleri için bu değer 5300 volt kadardır. Elektromedikal cihazlarda bu yalıtım seviyesi önem arz eder.

Kullanım alanları aşağıda verilen şekliyle tasnif etmek mümkündür:

Güç kaynakları (SMPS)
Haberleşme ( Veriyollarının yalıtımı veya hızlı veri aktarımı)
Otomatik Kontrol ve denetleme 
Medikal (Elektrostatik boşalmaya karşı koruma ) 
Optokuplerlerin çalışma şeklini gösteren güzel bir animasyon da veriyorum. 

28 Aralık 2016 Çarşamba

Diferansiyel Ölçüm Trafoları (LVDT )

Diferansiyel ölçüm trafoları, elektriksel olarak ferromanyetik bir çekirdek üzerinde birbiriyle bağlantısı olmayan ve trafo prensibine göre birbiriyle akuple edilmiş primer ve sekonder sargılardan ( yapısına göre yanyana meydana gelir. veya üstüste sarılabilirler). Sekonder sargılar, elektriksel kutupları ters yönde bağlanmış ve taşıdıkları net sinyalin aslında bir “fark”tan ibaret olduğu iki yarım sargıdan meydana gelir. Değişken alternatif gerilim beslenen primer sargı sekonder sargıda ters yönde yapılan bağlantı nedeniyle ortada sıfır gerilim değeri meydana getirir. Silindirik hareketli çekirdek itildiğinde diferansiyel bobinlerde olduğu gibi ölçüm gerilimi hareket sırasında gerçekleşen yerdeğiştirme yani mesafe ile orantılı olarak artar veya azalır.


Diferansiyel Ölçüm Trafoları (LVDT )

Diferansiyel trafolar , diferansiyel tıkaçlarla kıyaslandığında oldukça makul mesafe-cihaz ebatı oranına sahiptir ve dış etkilere ( örneklemenin alındığı ortamdaki sıcaklık farklarına veya ölçümsel iletken direnç değerlerinde görülen değişimlere ) karşı daha duyarsız, ( yani bu çevresel etkilerden daha az etkilenir) bir yapıdadır. Tasarımsal ebatların maliyete etkisi oldukça önemlidir.

25 Aralık 2016 Pazar

Pin tipi Mesnet İzolatörü

Mesnet izolatörü 33 kV a kadar olan gerilim kademelerinde kullanılır. Direklerin konsollarına konulur. İletkeni tutabilmesi için üst tarafında oyukları vardır. Düz ilerleyen hatlarda iletken üst taraftaki oyuğa, açılı gelen hatlarda ise yan oyuklara iletken malzeme ile aynı cinsten tavlanmış bir bağ ile bağlanarak yerleştirilir. Direğe tutturulacak saplamanın tutması için kurşun bir yüksük izolatör gövdesine çimento ile sabitlenir.

Mesnet İzolatörü (Pin tipi )
Düşük gerilim seviyelerinde tek parça mesnet izolatörleri , yüksek gerilim seviyelerinde ise iki veya daha fazla sayıda izolatör birbirine tutturularak (zincir haline getirilerek ) kullanılır. Böylece istenen gerilim seviyesi sağlanmış olur. Nemli ve kirli yüzeylerin atlama gerilimleri kuru ve temiz yüzeylere göre daha düşüktür. Toplam kuru atlama mesafesi (a+b+c) yaş atlama mesafesi ise (B+C) dir. Burada A mesafesi izolatörün en üst kısımları yağmur yağdığında  ıslak olacağı  için işleme katılmadığından yaş durumda atlama mesafesinin daha düşük olduğu görülebilir. 

Mesnet İzolatörlerde Atlama Mesafeleri

Pin Tipi Mesnet İzolatörlerinin Üstünlükleri

  • Yüksek mekanik dayanım
  • Yüksek krepaj mesafesi
  • Yüksek gerilim hatlarında kullanım
  • Basit yapılı ve minimal bakım
  • Hem yatay hem dikey yerleşim
Pin Tipi Mesnet İzolatörlerinin Zayıflıkları 
  • Saplama kullanımı gerektirmesi
  • Ancak 36 kV a kadar kullanım.
  • İzolatör pinine yuva görevi gören yivlerin bozulabilmesi.

Pin Tipi Mesnet İzolatörlerine Ait Arızaların Sebepleri

Bu izolatörlerin  arızaları iki durumda ortaya çıkabilir. Birincisi izolatörün delinmesi ikincisi ise atlama yapmasıdır.  Delinme durumunda ark izolatör gövdesinin içinde akar. Atlama ise adından da anlaşılabileceği üzere, arkın  iletken toprak arasında izolatör yüzeyindeki hava üzerinden akmasıdır.

Ark atlaması genelde izolatör yüzeyinde meydana gelen iletken tabaka nedeniyle meydana gelen bir gerilim darbesidir.  Atlama olayında izolatör zarar görmezken delinme durumunda artık kullanılamaz hale gelir.

Yeterli malzeme kalınlığının tutturulmasıyla böyle bir darbe durumunda meydana gelebilecek delinme olayı engellenebilir.  Atlama olayı ise sızıntı akımlarına gösterilen direnci artırarak engellenebilir.  Sızıntının izlediği yol yağmur koruma olarak adlandırılan saçakların izolatöre eklenmesiyle uzatılmış olur.  Bu koruma saçakları yağmur durumunda iç yüzeyleri oldukça kuru tutarak bir atlama durumu için en küçük sızıntı/kaçak akımların meydana gelmesini sağlar.
Bu izolatörlerin artan ebat ağırlık ve maliyetleri nedeniyle ancak 66 kV a kadar kullanılmaları mümkündür.  Daha yüksek gerilimler söz konusu olduğunda askı tipi izolatörler tercih edilir. 


21 Aralık 2016 Çarşamba

Yüksek Geçiren Filtre Nasıl İşlev Görür? (Harika Bir Görsel )


Elektronikçi olup da bu kavramları duymamış olanınız herhalde yoktur. Bazı arkadaşların kafasına ne iş yaptığı değil de nasıl yaptığı  takılmış. Bir tarama yapmam yetti en güzel görseli bulmam için. Lütfen tadını çıkarın..

Yüksek Geçiren Filtre