8 Haziran 2014 Pazar

Renksel Geriverim


Kaynak elektro-wissen.de

ışık kaynakları birbirine benzer görünseler de, bu onların aydınlattığı renkli yüzeylerin tümünün aynı şekilde görüneceği manasına gelmez. İki tane normal halde beyaz ışık veren kaynağın farklı dalga boylarının bir bileşimine sahip olmaları mümkündür. Yüzeyler,söz konusu ışık içerisindeki dalga boylarını aynı oranda yansıtacağından, farklı bir ışığa maruz bırakıldıklarında renk izlenimi değişecektir. 

Renksel geriverim yapay aydınlatmada önemli bir kavramdır. Bazı belirli hallerde,renklerin mümkün olduğunca doğal olarak örneğin gün ışığı altındaymışçasına üretilmeleri gerekirken, diğer hallerde aydınlatma tek bir rengi vurgular veya belli bir atmosferi yakalamak durumundadır. 

Bu prensip piyasada kullanım bulur. Örneğin florasan lambalar dondurulmuş et reyonlarında kızıl renkte ışıma yaparlar ki böylece ürünler yani etler daha taze ve iştahlandırıcı görünürler.Aydınlatma koşulları değişirse bu etki kaybolacaktır. 

Renksel geridönüşüm , aydınlatmayla ilgili kullanımlara ait ışık kaynaklarının seçilmesinde belirleyici bir kriterdir. 

Renksel geridönüşüm özelliklerine göre renklerin taksim edilmesi renksel geridönüşüm endeksi adı verilen (CRI kısaltması Ra ile de gösterilir) bir endekse göre yapılır. Ra skalası 50 den 100 e kadardır. Aşağıda verilen tabloda Ra değerleri ve anlamları verilmektedir.


Ra = 90-100  (Üstün renksel geri dönüşüm)
Ra = 80-90     (iyi renksel geri dönüşüm)
Ra = 60-80     (orta renksel geri dönüşüm)
Ra < 60            (zayıf renksel geri dönüşüm)




ÖRNEK:
                                                                Renksel Geriverim

Bu her iki resim renksel geriverim prensibini açıklamaktadır. Üstteki resimde tüm renkleri içeren bir ışık kaynağı oyuncak bir atı aydınlatmaktadır. Oyuncak attan yansıyan ışık bakan kişinin gözüne ulaşır ve beyinde yaklaşık olarak sağ üst köşede görülen bir görüntüyü oluşturur. 

Aşağıdaki resimde atın üzerine düşen ışıkta kızıl renkli bir dalga boyu bulunmamaktadır. Bu, atın üzerindeki kırmızı kısımlardan bir yansıma olmayacağı ve bakan kişiye sağ üstte bulunan ve beyinde gerçekleşecek resimden de anlaşılacağı üzere bu bölgelerin karanlık görüneceği manasına gelir. Her iki resimden anlaşılması gereken şey, ışık kaynağının renk sprektrumunun eşyaları algılamamızda oynadığı rolün ne derecede büyük olduğudur.

Lambalar ile CRI ilişkisinin verildiği güzel ve basit bir gösterim faydalı olacaktır.

Çeşitli lambaların ışıklarının Kelvin Sıcaklıkları 



Hiç yorum yok: