23 Haziran 2014 Pazartesi

Jeneratörlerde Manyetik Pikap


Manyetik pikaplar (MPU) motorlarda ya da türbinlerde döner kısmın hızını saptamaya yarayan hız sensörleridir. Motor ile elektronik hız regülatörü arasındaki bağlantı elemanıdır.


Manyetik Pikap 


Bu eleman, manyetik alana tepki gösteren, tahrik şaftı dişlisine yakın bir konumda montelenir. Her bir dişli dişi MPU ucundan geçtikçe bu dişli dişi MPU nun manyetik alanını keserek bu cihazda bir alternanslı gerilim endükler. Bu gerilimin frekansı hız control bloğu tarafından tahrik şaftının hızı ile orantılı bir hız bilgisi üretilerek hız regülatörüne bu bilgi verilerek jeneratörün frekansı/ hızı kontrol altında tutulmuş olur.
Manyetik Pikaplarda Darbe (Hız bilgisi) Üretimi







CCD ve CMOS Sensörler

CCD & CMOS (  ccd tek parça iken CMOS tümleşik bir devredir dikkat edilirse)


CCD Prensipleri: 

Sayısal görüntülemede kameraya giren ışık dalgaları ışığı elektrik yüküne çeviren sensör üzerine düştüğünde görüntü oluşur. Işık miktarı ile yük orantılıdır. Ama renk nasıl oluşur? Kameradan içeri giren ışık beyaz renktedir ve lense düşen bu ışık RGB mantığına uygun olarak filtreleme ile kendisini oluşturan dalga boylarına ayrılır. Bu renk bilgisi sıra sıra ve piksel piksel okunur dolayısı ile bilginin işlenme süresi uzundur. Buna karşılık yüksek kaliteli bir görüntü elde edilir. 

CMOS Prensipleri

CMOS sensör ışık dalgalarını farklı bir çip üzerinde elektrik yüklerine çevirmek yerine, fotonları ışığın düştüğü yerde bu bilgiyi işleme yoluyla (farklı bir çip üzerinde değil) elektrona dönüştürür. Kuvvetlendiriciler kullanarak bu sensörler CCD lerden daha hızlı işlem gerçekleştirebilirler. Ne var ki tüm çevirici (tranzistor)ler ve kuvvetlendiriclerin değişik performanslarda çalışmaması sebebiyle (her tranzistörün bir kuvvetlendiricisi olduğundan milyonlarca bu tip devre elemanının totalde çıkış sinyaline etkisi büyüktür) gürültü seviyesi yüksektir. Pek çok CMOS aynı RGB sistemini kullansa da foveon adı verilen ve silikonun kendisini ışık spektrumundaki renkleri filtrelemede kullanan yeni bir teknoloji geliştirilmiştir.
CMOS ve CCD Devrelerde Görüntü Bilgisi (Kırmızı ile gösterilen Işık olup  oklar (en alt solda )akan bilgileri temsil eder)


Kısaca Mukayeseleri 

CMOS sensörlerde her bir piksel yanyana dizilmiş çok sayıda tranzistörden oluşur ve ışık duyarlılıkları düşükdür. Sensöre düşen ışık fotonları photodiyoda değil tranzistörlere çarpar.
CMOS daha az enerji tüketir. Bu oran  CCD e kıyasla 1/100 ü bulur.
CMOS çipler CCD lerin aksine tek bir yonga üzerine ve tek bir üretim bandında üretilebilirler ki bu anlamda maliyetleri çok daha düşüktür.
CCD sensörler CMOS lara göre daha fazla toplu üretime tabi tutulmuş olup bu anlamda daha olgun bir üründür. Daha yüksek kalite ve daha yüksek sayıda piksele sahiptirler. .
CCD sensörler yüksek kaliteli düşük gürültülü görüntüler elde ederken CMOS sensörler genelde gürültüden daha çok etkilenen sensörlerdir.
CCD Sensörler yüksek güç tüketimleri yüzünden ayrıca bir termal gürültüye maruz kalırlar

8 Haziran 2014 Pazar

Renksel Geriverim


Kaynak elektro-wissen.de

ışık kaynakları birbirine benzer görünseler de, bu onların aydınlattığı renkli yüzeylerin tümünün aynı şekilde görüneceği manasına gelmez. İki tane normal halde beyaz ışık veren kaynağın farklı dalga boylarının bir bileşimine sahip olmaları mümkündür. Yüzeyler,söz konusu ışık içerisindeki dalga boylarını aynı oranda yansıtacağından, farklı bir ışığa maruz bırakıldıklarında renk izlenimi değişecektir. 

Renksel geriverim yapay aydınlatmada önemli bir kavramdır. Bazı belirli hallerde,renklerin mümkün olduğunca doğal olarak örneğin gün ışığı altındaymışçasına üretilmeleri gerekirken, diğer hallerde aydınlatma tek bir rengi vurgular veya belli bir atmosferi yakalamak durumundadır. 

Bu prensip piyasada kullanım bulur. Örneğin florasan lambalar dondurulmuş et reyonlarında kızıl renkte ışıma yaparlar ki böylece ürünler yani etler daha taze ve iştahlandırıcı görünürler.Aydınlatma koşulları değişirse bu etki kaybolacaktır. 

Renksel geridönüşüm , aydınlatmayla ilgili kullanımlara ait ışık kaynaklarının seçilmesinde belirleyici bir kriterdir. 

Renksel geridönüşüm özelliklerine göre renklerin taksim edilmesi renksel geridönüşüm endeksi adı verilen (CRI kısaltması Ra ile de gösterilir) bir endekse göre yapılır. Ra skalası 50 den 100 e kadardır. Aşağıda verilen tabloda Ra değerleri ve anlamları verilmektedir.


Ra = 90-100  (Üstün renksel geri dönüşüm)
Ra = 80-90     (iyi renksel geri dönüşüm)
Ra = 60-80     (orta renksel geri dönüşüm)
Ra < 60            (zayıf renksel geri dönüşüm)




ÖRNEK:
                                                                Renksel Geriverim

Bu her iki resim renksel geriverim prensibini açıklamaktadır. Üstteki resimde tüm renkleri içeren bir ışık kaynağı oyuncak bir atı aydınlatmaktadır. Oyuncak attan yansıyan ışık bakan kişinin gözüne ulaşır ve beyinde yaklaşık olarak sağ üst köşede görülen bir görüntüyü oluşturur. 

Aşağıdaki resimde atın üzerine düşen ışıkta kızıl renkli bir dalga boyu bulunmamaktadır. Bu, atın üzerindeki kırmızı kısımlardan bir yansıma olmayacağı ve bakan kişiye sağ üstte bulunan ve beyinde gerçekleşecek resimden de anlaşılacağı üzere bu bölgelerin karanlık görüneceği manasına gelir. Her iki resimden anlaşılması gereken şey, ışık kaynağının renk sprektrumunun eşyaları algılamamızda oynadığı rolün ne derecede büyük olduğudur.

Lambalar ile CRI ilişkisinin verildiği güzel ve basit bir gösterim faydalı olacaktır.

Çeşitli lambaların ışıklarının Kelvin Sıcaklıkları 



7 Haziran 2014 Cumartesi

Basit Yıldırımdan Korunma Terrtibatı:
Yıldırımdan Korunma

Yıldırımdan Korunma Sistemlerinde Performans

Yıldırımdan Korunma Sistemlerinde Performans  (E )

Bir yapının içinde bulunduğu risk seviyesi pek çok farklı faktöre bağlıdır. Böylelikle kurulu bir yıldırımdan korunma sisteminin performansı pek çok faktöre bağlıdır diyebiliriz. Özel bir yıldırımdan korunma sistemi belli bir yüksek risk bölgesinde yetersiz olabilirken, iyi bir yıldırımdan korunma sistemi büyük bir şehirde daha yüksek binalarla çevrili alçak bir bina üzerinde ”  gereksiz “ bir tesisat haline gelebilir.
 Bu sebeple, 4 adet yıldırımdan korunma kategorisi tanımlanmıştır. Bu kategoriler bu sistemlerin performansı gösterir. Bu durumda koruma sınıfı I en yüksek,  koruma sınıfı IV en düşük performansa sahiptir. Bu sınıflar, yıl içerisinde beklenen direk yıldırım darbesi sayısının izin verilen direk yıldırım darbesi sayısına oranı kullanılarak hesaplanır.

Koruma Sınıfları
Koruma Sınıfı
Yakalama Tertibatının
Ağ Ebatı
Yıldırım Küresinin Yarıçapı
Tavsiye edilen Saptırma Mesafesi)
max.
Yıldırım Akımı
I
5m x 5m
20m
10m
200kA
II
10m x 10m
30m
15m
150kA
III
15m x 15m
45m
20m
100kA
IV
20m x 20m
60m
25m
100kA

1 yıl içerisindeki izin verilen en yüksek direk yıldırım darbesi sayısı , binanın konstruksiyonu (duvarların ve döşemelerin türü)na, binanın nasıl kullanıldığına (insanlar ve eşyaların durumu), bina çevresiyle alakalı riskli durumlar veya bina ile bağlantılı olan önemli  tedarik sistemlerinin arızalanması vs gibi sonradan ortaya çıkan zararlar bakımından yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak hesaplanır.

1 yıl içerisindeki Beklenen direk yıldırım darbesi , bölgedeki kilometrekare ve yıl başına düşen yıldırım sayısı,binanın yakalama yüzeyi(ayrıca binanın toplam büyüklüğü ve yüksekliği de dikkate alınır), ve bir çevre faktörü de dikkate alınarak hesaplanır. Bu çevre faktörü çevredeki ağaçların ve diğer binaların durumuna bağlıdır.
 İzin verilen direk yıldırım darbesinin sayısı belirlenmesi için kullanılan ortalama değerler koruma sınıfı  III e karşılık gelmektedir.Böylelikle yaklaşım  maksadıyla ortalama değerler belirlenebilir. Performans katsayıları kısaca şöyledir:



Koruma Sınıfı
Performans (E) Katsayısı
I
0,98
II
0,95
III
0,90
IV
0,80

Doğru Akım Motoru

Doğru Akım Motorunu yakından inceleyelim:

Doğru Akım Motoru