14 Temmuz 2015 Salı

Geyti Diac 'lı Triak Kontrollü Faz Kıyıcı Dimmer


Arkadaşlar, bugün sizlere çok basit bir faz kıyıcı devresinin nasıl çalıştığını anlatmaya çalışacağım. Bu devrede bir diac kullanılmıştır.

Geyti Diac 'lı  Triak Kontrollü  Faz Kıyıcı Dimmer

 Diac dediğimiz yarı iletken elemanın özelliği belli bir azami gerilimi ulaştığından tıpkı bir parafudr gibi direncinin azalmasıdır. Diac üzerindeki gerilime ulaşılması gereken süre bir kondansatör ve direnç kolu üzerinden ayarlanmaktadır. Şöyle başlayalım: 

Gerilim uygulandıktan sonra,C1 kondansatörü R1 direnci üzerinden dolmaya başlar. 
Diac’a ait azami gerilim değeri olan 37 volta ulaşıldığında diac iletime geçer. Dolmuş olan kondansatör triac gate’ini darbeli bir şekilde iletime sokar ve yük direnci üzerine gerilimini alarak beslenmeye başlar. R1 direncini değiştirerek ateşlemeye ait süre geciktirilebilir ki böylece yüke, besleme geriliminin daha düşük bir kısmı uygulanmış olur. Bu devre evlerde aydınlatma anahtarlarında da kullanılan faz kıyıcı dimmer devrelerinde kullanılabilmektedir.

8 Temmuz 2015 Çarşamba

Geytten Söndürmeli Tristör GTO Kontrol Devresi


Sadece gerilim kaynağı ile bir geytten söndürmeli tristör GTO kontrolü yapmak istenirse, yani anahtarı iletime soktuğunuz gibi iletimini kesmek isterseniz verilen şekilde gösterilen devreyi kurmak gerekir. Bunun için iletime sokan devre yapısından farklı olarak kondansatörlerin de kullanılması gerekir. Şimdi devrenin nasıl çalıştığına bir bakalım.
Geytten Söndürmeli Tristör GTO Kontrol Devresi

İlk durumda,yani GTO iletimde değil iken, C1 kondansatörü R1 direnci ve RL yük direnci üzerinden şarj olmaktadır. Şayet S1 anahtarına basılır ise C1 kondansatörü, o basma anında iletime geçecek olan GTO tristörün geyt-katot uçları arasında boşalacaktır. Bir nevi bu uçlar arasında, daha sonra tekrar ateşlemede kullanılmak üzere tekrar dolabilmesi için üzerindeki yük kısa devre edilmiş gibi olacaktır. Şimdi de C2 kondansatörü iletime geçmiş bulunan GTO tristörü üzerinden dolacaktır. Bu durumda , S2 anahtarına basılacak olursa C2 kondansatörü GTO tristörün geytine bu kez ters polaritede bağlanmış olacak, bu da GTO tristörün kesme yapmasına sebep olacaktır.

1 Temmuz 2015 Çarşamba

Anti-Statik (Statik Elektriği Dağıtan) Zemin Uygulaması



Antistatik Zemin Uygulaması

1-Karbon fiberler , üzerindeki insan ve teçhizat sirkülasyonundan bağımsız olarak, sürtünmeden kaynaklı gerçekleşebilecek yırtılmalar ve bozulmaları engeller ve statik elektriği dağıtma özelliğini muhafaza eder.

2-statik elektriği dağıtma özelliği sayesinde güvenli ve kontrollü bir topraklama söz konusu olur.

3- Halı üzerindeki iletken fiberler yani lifler, ön kaplama ve halının altında bulunan destek katmanı (termoplastik özellikte),hep birlikte yürümenin gerçekleştiği yüzeyi , destek katmanına milyonlarca iletken patikacıklarla bağlayan ağ benzeri bir yapı oluştururlar.

4- Halıyı zemine tutturan yapıştırma tabakası üzerindeki iletken fiber yapı bu tabakadan zemine doğru iletkenliği sağlarlar.Bu sayede üstteki halı katmanını oluşturan parçalar üstten birbirine dokunmasa dahi birbirleri ile alttan kontak haline geçmiş olurlar.

5- Basınca duyarlı yapıştırma katmanı temiz kolay ve çabuk bir döşeme sağlar.

6- Bakır şeritler iletken zemin ile toprak arasındaki bağlantıyı oluşturur. Zemin topraklamasının bağlanacağı topraklama noktası , uygulamanın yapılacağı yere göre direk topraklama, sistem topraklaması veya sıfır noktası dalgananan topraklama türlerinden biri olabilir.