Tek-Rampa A-D Dönüştürücü
(Okuyunuz:http://elektrotesisat.blogspot.com.tr/2015/02/saysal-dijital-rampa-analog-saysal.html)
(Okuyunuz:http://elektrotesisat.blogspot.com.tr/2015/02/saysal-dijital-rampa-analog-saysal.html)
Bu tip dönüştürücüler bilinmeyen bir gerilimin integralinin alınması ve bu değerin belli bir referans değer ile kıyaslanması prensibine bağlı olarak çalışırlar. Bu değere ulaşıncaya kadar geçen süre bilinmeyen gerilim ile orantılıdır ( TINT/VIN). Bu durumda, belli olan referans gerilim kararlı ve kesinlikle doğru kabul edilebilmelidir.
Tek Eğim Rampa Dönüştücü
Bu yaklaşımdaki zayıf nokta, doğruluğun ayrıca integral devredeki R ve C tolerans değerlerine bağlı olunmasıdır. Üretimin olduğu çevrede , her bir komponentin değerindeki değişim, dönüştürme sonucunu etkileyecek olduğundan bu hassasiyet durumunu giderecek olan çift rampa dönüştürücülere başvurulur.
Çift-rampa dönüştürücüler
Bu tip dönüştürücüler bilinmeyen bir giriş gerilimi(VIN)nin integralini belli bir süre (TINT) içerisinde alıp sonra giriş gerilimi ile orantılı değişken bir süre içerisinde de bilinen bir referans geriliminin integrali geri alarak (TDEINT )yani kondansatörü boşaltarak dönüştürme işlemi gerçekleştirirler. Aşağıdaki şekilden de görüleceği üzere bu boşalma zamanı (de-integration) giriş gerilimi (VIN/VREF) ile orantılıdır.
Çift-Rampa Dönüştürücü |
Bu mimarinin tek-rampa mimarisine üstünlüğü komponent değerlerinden bağımsız dönüşüm gerçekleştirmesidir. Dikkat edilirse kondansatörün dolma (integration)süresi ve sürecinde meydana gelen hata etkisi, boşalma (de-integration) süresi ve süreci sayesinde kompanze edilmiş olmaktadır.